Brosme brosme!

Brosmefilet
Brosme er en av våre beste fisker. Med et fast og fint kjøtt som holder seg i fine stykker. ( ikke skiver seg, selv om det også jo er topp.) Den selges vanligvis som filet.

Jomen var det lenge siden jeg hadde spist brosme sist, faktisk nærmere 45 år! Helt skandaløst spør du meg!! For brosme er jo en av våre beste fisker. Men vanskelig å få tak i. Som sjef på marinefartøy lot jeg mannskapet fra tid til annen sette line i Korsfjorden litt syd for Bergen. Og det var alltid populært! Men hvorfor i all verden skal det være så vanskelig å få tak i denne «vestlandsfisken»? I «fiskenasjonen» Norge!

Brosme
Og slik ser brosmen ut. Langstrakt, og med en lang finne langs ryggen, og en kortere under. Foto: chefkoch.de

Brosme brosme, heter den på latin. Fr: Brosme, Eng: Torsk, cusk eller tusk. Ty: Lumb, It. og Sp: Brosmio.
Brosmen blir vanligvis 60 til 100 cm, og 10 kilo.  Men også en rugg på 17 kilo har vært tatt, under sportsfiske. De finnes vanligvis på dybder fra 200 – 500 meter, men går helt ned til 1 000 meter. Men den er allikevel en dårlig svømmer.
Brosmen lever av kreps, bløtdyr og fisk, og har en hummeraktig deilig smak, og et fast, hvitt kjøtt.

Brosmefilet marineres
Her ligger filetstykkene i en blanding av vann og sitron. For å få en frisk fisk og smak, med et lite cevichepreg uten å spises rå!

Den er svært populær som matfisk utenfor Norge, og her hjemme fåes den fersk, saltet og tørket (stokkfisk). Den selges hovedsakelig som filet, på grunn av det tykke vanskelige fiskeskinnet.  Og den kan bli 20 år gammel.
Brosmen er rik på protein, B12 og selen.

Linefiske etter brosme i 1970!

Sjefen
Her er vi på vei ut til øvelsesfeltet for å bistå ubåter. I Bjørnafjorden syd for Bergen i 1970. På veien ut satte vi fra tid til annen line og fisket brosme. Og trakk den på hjemturen. God og rimelig mat for besetningen på 40. Forøvrig den eneste lille perioden jeg har hatt bart. Det endte opp med helskjegg!

For mange, mange år siden var jeg sjef på de to minesveiperne KNM Tista og Glomma (ett av gangen selvfølgelig, ikke divisjonssjef). Vi drev ikke med sveiping, men bisto ubåtene under oppøving av sjef og mannskap frem til ubåtens «eksamen», eller generalmønstring, som det heter. I tillegg til andre spesialoppdrag. På veien ut til øvelsesfeltet syd for Bergen, passerte vi det lille skjæret Blia i Korsfjorden. Når forholdene tillot det, ga jeg mannskapet anledning til å sette line der. Vi la oss et stykke fra skjæret, og sendte over lettbåten med et par mann.

Brosme Blia
Og her en fra mannskapet med en 4,5 kilos brosme. Tatt på line ved det lille skjæret Blia i Korsfjorden. Pigghå, som gikk løs på brosmen fikk vi også.

Og brosme var vanligvis det vi fikk. Både hele og «pigghåspiste». Og pigghå er også en flott matfisk. Dette var i 1970 til 72. Siden har jeg ikke spist brosme. Før nå, kjøpte med en stor flott filet hos Meny Saga i Skien. For en flott fisk!

På vei
Og her er vi på vei mot øvelsesfeltet i 1970. Kanskje en av de dagene vi satte line og tok brosme og pigghå? Husker ikke helt.

Vi prøver brosmefilet med bønner!

Brosme dyppes
Filetstykkene dyppes først i en blanding av majoners og sennep. De må være godt tørket av, så blandingen fester seg på fiskestykkene.
Brosme i brødrasp
Så vender vi filetstykkene i brødrasp for å få dem sprø og fine. Deretter stekes de i ovnen 12-15 minutter.
Brosme, ferdigstekt
Akkurat ferdigstekte, og klare til å serveres med bønner med tørket tomat. De stekes på bakepapir.
Brosme, tallerken1
Og slik ble resultatet: Brosmefilet med bønner, soltørket tomat, olivenolje, og sprøstekt salvie som piffen tilslutt.

Brosmefilet med hvite bønner

Ingredienser:
750 gr brosmefilet
3,5 dl. vann
saften av 1 sitron
salvi til sprøsteking
1 boks økologiske hvite bønner, eller tørkede ligget i vann over natten.
tørkede tomater.

100 gram brødrasp
1 ts paprika
1,5 ts salt

30 gr majones, gjerne hjemmelaget
3 ts dijonsennep

1 ts sitronsaft
1 ts salt
Slik gjør du:
Legg fileten i 3,5 dl vann og saften av sitronen i 1 time. Sil av og tørk fileten med kjøkkenpapir. Del opp i passende stykker.
Bland sammen brødrasp, paprika og salt. Bland majonesen og sennepen en skål el.
Dypp først fisken i majonesblandingen, så i brødrasp. Sett fisken i 200 graders oven i 12 – 15 minutter, på bakepapir i ildfast fat. Varm opp bønnene som foreskrevet på boksen. Stek salvieblader sprø i olivenolje. Legg opp som på bildet. Pynt, og kos deg også med noen store kapers!