Årets lam. Lammestek.

4. Frieserlam, stek med sopp
Det er mange måter å lage lammestek på, her med rosmarin, hvitløk, squash og poteter fra hagen, og sopp fra skogen.

Årets lam er i butikkene. Til nå har det vært endel frosset lammekjøtt å få, men nå er det ferske, deilig nyslaktede lammet her. Ikke for det, frosset og vakumert er heller ikke å forakte, i mangel av det ferske. Men tradisjonen tro, det ferske er noe vi lengter etter når høsten kommer. Og så er det å vente noen måneder, til påskelammet kommer.
Lammestek med kålrot og gulrøtter, tomat, hvitløk og litt til, gir en deilig rett nå når høsten gjør dagene kortere og kaldere. Deilig å kose seg inne med god mat og gode venner.
I Piemonte gnir de inn hele steken med en deilig blanding av brødsmuler, persille, hvitløk og smør. Vi prøver den retten også, så gjør deg klar for god mat en deilig råvare.

Lammestek med kålrot og gulrøtter

Lammestek med kålrot mm_edited-1
Pass på at steken ligger rett over formen, så den ikke drypper på utsiden og ned i stekeovnsbunnen, dersom du ikke har stekeskuff under da!! Bruk gjerne folie i den for å være sikker, det brenner seg fort fast i skuffen.
Lammestek med kålrot mm2_edited-1
Klar til oppskjæring. Lammestek må ikke bare lages med rosmarin! Det sprø, krydrete skinnet er deilig, og når kjøttet er akkurat passe saftig, da har vi et gordt måltid foran oss.
Lammestek med kålrot mm, retten
Potetpurèen og de deilige grønnsakene setter en deilig smak på steken. Og med en god, ikke for fyldig rødvin bør det bli bra., Eller en god, kanskje litt kraftig hvitvin for de som foretrekker det.

Ingredienser:
1 lammestek (lammelår)
1 kålrot
3 gulrøtter
1 løk + 5 hvitløkfedd, skallet av.
2 bokser hakket tomat
Olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du:
Skjær først kålroten og gulrøttene i tynne striper, julienne. Litt arbeid er det, jeg gjorde det med en nyinnkjøpt mandolin, med mulighet til julienne, og det gikk raskt. Brun løken og hvitløken lett i olivenolje. Ha i rotgrønnsakene, og la putre med 5 minutter. Hell over de to tomatboksene. La putre 5 minutter til. Legg alt over i en ildfast form som skal settes inn i stekeovnen under steken, som stekes på rist over. Pass på at steken ligger rett over formen, så den ikke drypper på utsiden og ned i stekeovnsbunnen, dersom du ikke har stekeskuff under da!!
Salte og pepre steken, og brune den godt. Legg den på risten, og sett den ildfaste formen under. Stek i ca 1 time på 170 grader, eller sett steketermometeret på 70-75 grader. Når du legger opp retten kan du jo lage potetpuréen som en U, hvor du legger grønnsakblandingen inn i U-en. Over legger du kjøttet.

Lammestek som i Piemonte

Lammeste, klar for ovnen
Steken er inngnidd med den deilige persilleblandingen, og poteter og tomater og litt til ligger klart i stekeskuffen. Så er det inn i ovnen!

Lammestek med urter

Ingredienser:
2 skiver loff, skorpen fjernet
8 fedd hvitløk i skiver
1 bunt persille, helst bredbladet
3 spskj. usaltet smør, salt og kvernet pepper
1 lammelår på ca 1,8 kilo
2 spskj. extra jomfruolje
1 dl. tørr hvitvin
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 175 grader. Kjør den skorpeløse loffen, ¾ av hvitløkfeddene og persillen i hurtig- eller stavmikser til en jevn grønndottet masse. Ha over i en bolle og rør i smør, salt og kvernet pepper til massen er fint smørbar.
Salte og pepre låret, stikk resten av hvitløkskivene under skinnet her og der. Smør “pastaen” over toppsiden av lammelåret. Legg i et ildfast fat med pastasiden opp og sprinkle over olivenoljen. Stek på risten i 20 min. Hell i vinen og stek videre ca 50 minutter, eller til steketermometeret viser 75-80 grader.(La hvile 10-15 min.) Server med potetskiver med tomater og sjalottløk. Myntesaus ved siden av. (Du kan selvfølgelig i tillegg lage en god saus på kraften og maisena, og koke den inn med fløte.)

Potetskiver med tomater og sjalottløk

Legg poteter og sjalottløk i skiver, og hermetiske plommetomater delt i to lagvis i langpannen. Dryss over litt rosmarin og basilikum. Ha over noen smørklatter og 1 dl. buljong og la steke med siste 45 minuttene til poteten er møre.