Breiflabb med eddikmarinert pære.

Breiflabb ingredienser
Her har vi brukt det vi hadde på kjøkkenet denne dagen; poteter, paprika, tomater, løk og hvitløk, en pære, litt eddik, noen vårløk og litt creme fraiche. Og selvfølgelig den deilige breiflabben.

Breiflabb, eller marulk, er en takknemlig fisk å jobbe med. Glem alt som har med ben å gjøre, bare skjær fra filetene på halestykket, og sett igang med tilberedning. Og for en deilig fisk, om ikke akkurat hummersmak, så iallfall deilig hummeraktig konsistens. Ikke den rimeligste fisken, før gikk den på sjøen i Norge, men en av de aller beste havfiskene.

ulke_ny
Dette er vanlig ulke. Det er ikke det man i Norge har servert på restauranter eller solgt i fiskebutikken eller disken når det har stått ulke. Men den er absolutt spiselig, og i slekt med knurren. Og slik ser den jo også ut!

Breiflabb

eller marulk (Lophius piscatorius), har i flere tiår blitt kalt ulke i Norge. Selv om fiskerne på Vestlandet kaller den for det, så er det anbefalte navnet å bruke breiflabb. Hvorfor og hvordan navnet ulke kom inn i restauranter og butikker, er noe merkelig, all den tid ulke også er en helt annen fisk, som svært få spiser i Norge! (Myoxocephalus scorpius) heter vanlig ulke på latin.
Breiflabb er også kalt den lille manns hummer. Fordi fiskekjøttets faste konsistens og hvite farge minner om hummer eller langusterkjøtt. Smaken ikke mye. Denne benevnelsen passer kanskje ikke så godt i dag, prisen tatt i betraktning!

Breiflabb, tomat mm
Kirsebærtomatene er bare delt i to, og stekt i varm panne sammen med skiver eller striper av den gule paprikaen.
Breiflabb, paerer
Pæren skjæres i skiver, og kjernehuset fjernes så godt det lar seg gjøre. Så helles det over litt vineddik, eller gjerne epleeddik. Slik får den ligge en halvtime.
Breiflabb, paerer stekes
Etter at den er skylt raskt under springen, og tørket med kjøkkenpapir, får den surre i litt god olivenolje. Den setter en deilig, ikke for syrlig fruktig spiss på retten.
Breiflabb istekes
Breiflabben er delt i passe stykker, og krydret med kvernet salt og pepper. Så stekes den ferdig i olivenolje/smørblanding. Eller bare i olivenolje.

Breiflabb, tallerken

Breiflabb med eddikmarinert pære

Ingredienser:
breiflabb til 4 personer
4 kirsebærtomater
poteter
12 vårløk
1 gul paprika
1 pære
hvitvinseddik
creme fraiche
Slik gjør du:
Del opp fisken i passe serveringsstykker. Skjær pæren i skiver, ta ut kjernehuset, og legg skivene i hvitvinseddik en halvtime. Skyll raskt av, og tørk med kjøkkenpapir.
Stek fisken i en blanding av olivenolje og smør, evt bare i olivenolje.
Del tomatene i to, og skjær paprika i “striper” som på bildet. Brune tomatene i god varme med sårsiden ned, legg i paprikaen og vårløken, og surr ferdig.
Kok potetene som er skåret i båter til passe. Rett før fisken er ferdig har du i creme fraiceh som får surre med et par minutter. Om den skiller seg bryr du deg ikke om det, smaken er der! Legg opp som på bildet over.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email