Årets lam. Lammeskanker

Lammeknoker med rotfrukter, retten

Lammeskanker eller knoker, kjært barn har mange navn. Hva skal vi si; er de kommet til heder og verdighet igjen, eller har de aldri vært der? Ja, før nå i de siste årene mener jeg. Uansett, godt er det, bare de får litt tid på seg. Og hva passer vel bedre til knoker enn rotfrukter og potetpurè? Vi tar to oppskrifter i dag; en med konvensjonelle råvarer, og en med økologiske. I den økologiske er det brukt lammeknoker fra østfriesisk melkesau. Et meget smakfullt, litt magrere kjøtt enn det vi er vant til. Fra et treutnyttelsesdyr; det vil si melk, ull og kjøtt. 

Stekte lammeknoker for to

Lammknoker, råvarer
Og her er råvarene du trenger til denne deilige knokeretten; lammeknoker, gulrøtter, paprika, sjalottløk, hvitløk, stangselleri, balsamico, tomatpurè, kraft og olivenolje.
Lammknoker, ferdigstekt
Retten er så og si ferdig. Her er det mye god smak samlet. Så mangler bare gode, melne poteter, eller en deilig potetpurè. Oppskrift på den finner du lenger nede.
Lammknoker, servert2
Hva er vel bedre; et deilig mørt kjøtt, en smakfull grønnsakblanding, potetpurè og en sugo du  kan kna godt inn i resten!

Ingredienser:
2 lammeknoker
2 gulrøtter
2 røde paprika
4 sjalottløk, halvert
1 hvitløk delt i 2
2 stangselleristenger
1 dl. god balsamico + 2 spskj. tomatpure
2 dl. god kraft
1 dl. jomfruolje
Slik gjør du:
Skjær gulrøttene, paprikaen og stangsellerien i små firkanter eller skiver. Legg dette sammen med løken og hvitløken i en ildfast form. Hell over olje, balsamico og kraft. Legg i knokene og et par rosmarinkvister.
Sett i ovnen og stek på 220 grader i 30 minutter. Snu knokene, legg på tomatpureen og rør den litt inn. Stek videre i 1 til 1 ½ time til kjøttet har trukket seg noe nedover benet.
Server med hjemmelaget potetpuré, og legg opp som på bildet.

Økologiske lammeknoker med rotfrukter

Lammeknoker med rotfrukter
Litt andre råvarer i denne, men ikke mindre smakfullt av den grunn. Alt i ovnsfatet blander seg til de deiligste smaker.
Lammeknoker med rotfrukter, retten
Også her er potetpurè brukt til retten, for er det egentlig noe bedre enn å mose alt dette sammen til en liten symfoni av smaker fra lammet, rotgrønnsakene og den passe krydrete potetpurèen eller mosen?

Ingredienser: 
4 lammeknoker
sellerirot
stangselleri og grovhakket persille

gulrot
sjalottløk
hvitløk, 1 hel delt i to på tvers
1,5 dl. olivenolje 
1,5 dl. balsamico av den rimeligste
2 dl. kjøttkraft
2 ss. tomatpuré
Slik gjør du:
Del rotfruktene i litt store biter. Hvor mye du vil ha av hver velger du selv. Dekk en dyp stekeskuff med dem. Sjalottløken deler du i to på langs, persille blander du i. Legg også i den delte hvitløken. Så fordeler du olivenoljen, balsamico og kjøttkraften i stekeskuffen. Legg lammeknokene over rotgrønnsakene og stek på 220 grader i 30 minutter. Bland i tomatpureen, snu knokene, og sett ned temperaturen til 180 grader. Stek videre i 1 time og 15 minutter, til kjøttet treker seg litt nedover benet. Server med potetpuré.

Potetpurè

1 kg. poteter,
2 rødløk,
pepper,
smør,
fløte,
revet muskatnøtt og 2 piskede eggeplommer.
Slik gjør du:
Del potetene i båter og kok dem såvidt møre. Stamp potetene til ønsket konsistens. Bland i smøret og de sammenrørte eggeplommene. Salte og pepre etter smak. Riv over muskatnøtt. Stek gjerne noen oppbløtte finhakkede skiver steinsopp med litt løk og pynte med på toppen.

Print Friendly, PDF & Email