Knivskjell og vongole

Knivskjell og vongole2
Vongole til venstre, så knivskjell, og til høyre kjøttet fra en halvkilos canadisk oppdrettshummer som var på tilbud.

Langs kysten vår finnes det masse knivskjell, 5 forskjellige typer, hvorav 2 av dem spises. Men ikke mange i Norge spiser dem. Og det er synd, for dette er smakfull skjellmat, som vanligvis spises rå utenfor Norge. Det samme er vongole, disse deilige skjellene i venusmuslingefamilien som har navnet Chamelea gallina på latin. Vi har laget en varm salat med disse to, og litt kanadisk hummerkjøtt.

Knivskjellskål
Knivskjellene du kjøper er vanligvis ganske rene, men for å være sikker; legg en asjett i en bolle, og gjør klar for å få ut evt sand fra dem. Sand knaser mellom tennene!

Vanlige knivskjell, (Ensis siliqua) er en av artene i knivskjellgruppen Solenidae. I Europa finnes det 8 arter, men du finner dem over hele verden. De står loddrett i sanden, filtrerer næring fra havet, og bruker den kraftige foten til å grave seg ned, og det går fort! Helt ned til 100 meters dyp tar man dem. De finnes langs kysten opp til Tromsø, og blir ca. 20 cm lange.

Knivskjellskål 2
Legg skjellene over asjetten, fyll på med vann til det dekker, og ha i en teskje havsalt. La stå kjølig en times tid, så vil du finne det meste av sanden under asjetten. Ta skjellene forsiktig opp så du ikke hvirvler opp sand.

Knivskjell stekesKnivskjellene får steke i olivenolje med løk og hvitløk til de har åpnet seg, ca 5-8 minutter. Ofte er de du kjøper allerede åpne, så bruk denne steketiden uansett. At de er åpne behøver ikke bety noe, bare du forsikrer deg om at de er ferske. Det vet betjeningen.

Knivskjell ingrSjalottløk, hvitløk, kirsebærtomater og hvitvin er det du trenger, i tillegg til olivenolje, og salt og pepper fra kvern. Vi hadde en vårløkstilk av rødløk liggende, så den tok vi med. Til retten kan du også bruke bredbladet persille, vi hadde bare kruspersille, men det går selvfølgelig også fint.

Knivskjell og vongole ferdig
Alt er lagt i, også hummerkjøttet har fått varme seg helt på slutten. Kraften blir fantastisk, og den dypper du nystekt baguette i. En god avkjølt hvitvin passer godt til retten.

Knivskjell og vongolesalat

Ingredienser:
16 knivskjell
3/4 kilo vongole
1 nystekt baguette

noen sitronbåter
1/2 hummer, (kan sløyfes)
sjalottløk og hvitløk
kirsebærtomater
bredbladet persille
1 dl hvitvin og jomfruolje
Slik gjør du:
Rens knivskjellene for sand (se ovenfor), og skyll vongolene under kaldt vann. La finhakket sjalottløk og hvitløk steke seg blanke. Ha i knivskjellene og la dem steke med en 5-8 minutter. Hold av 8 knivskjell, og del kjøttet fra de andre i 2 cm lange biter. De legges tilbake tilslutt.
Legg i halve tomater og finhakket persille sammen med vongole og hvitvin. Skru opp varmen litt og vent til skjellene har åpnet seg. Salte og pepre, legg i de oppskårne knivskjellene og la putre med et par minutter. Legg opp som på bildet under. Legg på et par sitronbåter og baguette til å dyppe i den deilige kraften. Buon Appetito!

Knivskjell retten2

Print Friendly, PDF & Email