Fra bakerovn til bakerovn

Nærbilde Århus
Om du ikke akkurat lager denne jordovnen, som er en modell fra vikingtiden, så finnes det også moderne typer basert på de samme prinsippene. Denne brukes på Århus gård i Skien.

For noen år siden skrev jeg en artikkel om bakerovner for Slow Food Telemark, hvor jeg satt i styret. Nå legger jeg den ut her, for dette er jo like aktuelt i dag:
Tenk å ha en bakerovn hvor du kan boltre deg i smakfulle produkter, nesten bruke den som et lite hjemmeproduksjonskjøkken. Vi har vært på omvisningstur hos tre forskjellige bakerovns-eiere, og sett på tre forskjellige typer ovn. Felles for de tre er gleden de gir deg når du virkelig tar deg tid til å utnytte ovnen fullt ut; Fyre opp med god gran eller furuved, som gir god aroma fra harpiksen, og en myk flamme. Eller bøkeved som ikke gir så mye røyk. 2 til 2 ½ time må du regne dersom du skal ha en ”lang” varme. Og hvor temperaturen kan være 180 grader etter 4-5 timer.

Baketider 500Så kan du ta det i rekkefølge; Første timen en sprø, deilig pizza, andre timen baker du en god ladning brød av forskjellige slag. Så kommer turen til familiesteika, og tilslutt, når temperaturen ligger på 200 grader tar du desserten. Snakk om å utnytte en fyring.

VikingovnVår tur begynte på Århus Gård i Skien, hvor Ragnar Olsen ikke bare viste oss jordovnen bygget av leire, men også tok oss en runde på den flotte besøksgården som idag også er andelsgård. Ovnstypen kan dateres tilbake til vikingtiden, og ble brukt både til brødbaking og steking av kjøtt.

Ovnstype 1
De vanligste ovnstypene er buet som du ser her. Firmaet Häussler i Tyskland er av en litt annen oppfatning: Buet gir ujevn steking.
Ovnstype 2
Og her er Häusslers vedovn: Denne skal gi jevn varme over hele stekeflaten, og da selvfølgelig jevnt stekt bakst.

Prinsippet er enkelt; Det fyres opp, og etter et par timer fjernes glørne. Brødene settes inn i ovnene og bakes ved ettervarmen fra kuppelen og ovnsgulvet. Slik fungerer de fleste ovnene. Så bakes brødene i 25-30 minutter. En svinestek på 1 kilo tar ca 1 ¼ time, kylling 1 time, småfisk 20-30 minutter. Og hvorfor ikke avslutte med bakte epler med honning og nøtter på siste ettervarmen. Mulighetene er mange!

Hos Håvard og Liz Hansen i Porsgrunn

Forventningsfulle tilhørere
Håvard Hansen forteller hvordan han og kona bygget steinovnen, med en italiensk ovnsinnsats. En riktig staselig ovn.

Turen gikk så videre til Håvard og Liz Hansen i Porsgrunn, hvor bare Håvard var hjemme denne dagen. Her har styret avholdt styremøte tidligere, og blitt traktert av Liz og Håvard etter alle kunstens regler.

Håvard forteller
Og praten fortsatte inne. Fra venstre Astrid Dørumsgaard, Ellen Dagsrud, Håvard, og Anne-Mette Borgersen Bøe.

Vi fikk både legge opp og steke våre egne pizzaer, vi fikk nybakt deilig brød, selvrøkt fisk, og en deilig dessert bakt på ettervarmen. Denne gangen ga han oss alle en grundig innføring i hvordan han hadde bygget opp den flotte ovnen, med en italiensk innsats fra importøren Gustavsen AS. En praktovn!

Hos Einar og Inger Johanne Juve på Mæla

Einar Juve fortellerSiste besøket var hos Einar og Inger Johanne Juve på Mæla, hvor vi også fikk fantastiske smaksprøver på steinovnsbakst. Einar har bygget opp ovnene helt fra bunnen, også en stor funksjonell røykovn har han murt opp. Alt i et atrium hvor mat og hygge blir midtpunktet. I god Slow Food-ånd. En virkelig kosekrok. Her vanket det både nybakt brød, varmrøkt ørret, duebryst og rådyrlår.

Nyrøkt ørret, nybakte brød
Bak, nybakt brød, og ivrige tilhørere. Foran nyrøkt ørret. Dette ser vel smakfullt ut.

Og tilslutt en god brødoppskrift (6 brød)

Annes brød_edited-2

Annes brød

Ingredienser:
200g   linfrø
200g   sesamfrø
200g   solsikkefrø
400g   havregryn
400g   helkorn
800g   grovt sammalt
600g   fint sammalt
2 kg   hvetemel
2 ss   salt
3,6l   vann ( 35 – 38/39 grader)
litt olje
1 1/2 pk. gjær
Slik gjør du:
Helkornet legges i bløt i 4 dl vann natta over. Bland sammen deigen og la den heve i minimum 1time. Dusj brødene og stikk i deigen med gaffel før du setter dem i ovnen. Deigen gir 3-4 brød avhengig av formen du bruker. Brødet stekes i ca. 1 t og 15 min. ved 200 grader. Etterhev dem i ca 30 min. 
Så dersom du er ute etter gledene ved selv å bake og steke maten, kanskje i fellesskap med andre, finnes det ikke en mye bedre måte enn å bygge seg en god steinovn, og hvorfor ikke en røykovn samtidig. Men den bør både kunne brukes til varm og kaldrøyking. Gjør det helt fra bunnen av selv, eller kikk innom noen nettsteder for innsatser du kan kjøpe. Det er bare å sette i gang. Godt blir iallfall resultatet.

Prøv disse: www.gustavsenas.no eller www.backdorf.de