Kanin! Ja hvorfor ikke?

Kanin klar
Artiskokker, sjalottløk, hvitløk, tomat, hvitvin og tomatpuré er det som skal til. Og jomfruolje til steking.

Noe av det bedre vi spiser i utlandet er kanin. Ikke alltid så lett å få tak i her hjemme, de holder også en forholdsvis høy pris. I Spania, Italia og Frankrike er dette helt vanlig mat, og både sunt og smakfullt dersom det er riktig tillaget. Vi har prøvd oss på en gryte med artiskokker og litt til. 

Kanin stekes
Først brunes løk og hvitløk i olje, så legges kanstykkene i, og mel overdrysses. Og så får alt putre noen minutter før resten av ingrediensene has i.

Vi kjøpte vår kanin på Mercadona i Torre del Mar i Andalucia, litt øst for Malaga. Og prisen var 40 kroner kiloen. Slett ikke verst. Det er egentlig veldig synd at vi ikke bruker dette her hjemme, selv om enkelte butikker selger det, og noen restauranter har det på menyen. Kjøttet er hvitt, det er mørt, det er sunt, og det er godt.
Vi har både villkanin og tamkanin i Norge, begge to hører til i slekten hare (Leporidae). Man regner med at fønikerne først kom med dem til Spania. Og kaninen, som levde i huleganger, har vært jaktet på i mer enn 120 000 år. De ble domestisert 600 år etter Kristus, av franske munker. Så tamkanin til mat har man hatt lenge. Villkaniner i Norge er rømte tamkaniner.

Fugl og kaninOg slik kan du få kjøpt kanin feks i Frankrike, til venstre ligger de, med intakt lever lagt ved. Av kjennere regnet som verdens beste lever. Nede til høyre ligger flotte perlehøner og kyllinger. Perlehøne, denne deilig fuglen som smaker som en mellomting mellom fasan og kylling får du heller ikke i Norge. Synd og skam i landet med Europas dårligste matutvalg. Kjedenes skyld?

Kanin stekes 2Tomater, vin, tomatpuré og rosmarin blandes i og alt får småputre noen få minutter. Så la vi alt over i en kjele og lot det koke forsiktig med lokk.

Kaniner i kjeleArtiskokkene var frosne og fikk koke med de siste 10 minuttene før retten var ferdig. Tilsammen kokte den ca 30-35 minutter.

Kaniner i diskOg slik lå kaninene i Mercadona, (dårlig telefonbile!) med leveren pakket enkeltvis, bak i bildet. Og 4,35 Euro for kiloen er jo en behagelig pris.

Kanin med artiskokker

Ingredienser:
ryggstykket på en kanin, oppdelt
2 store sjalottløk
tomater
hvitløk
tomatpuré
hvitvin
litt mel
artiskokk, gjerne fra boks, eller fersk
olivenolje til steking
Slik gjør du:
Brune løk og hvitløk i olje til blank, ha i kaninstykkene, dryss over litt mel. Vend litt på dem så melet fordeler seg. Ha over vinen, tomater i båter og tomatpureen. La småputre noen minutter. Legg alt over i en kjele/gryte dersom du ikke har lokk til stekepannen. La småkoke 30-35 miutter under lokk, og la artiskokkene koke med de siste 10 minuttene. Servér med pasta, gjerne bredbåndet.

KaninrettenVi servert denne deilige kaninretten med bredbåndet pasta, og et godt glass hvitvin som følge. Og inntok den i det deilige leide huset i Caleta del Sol.

SolnedgangOg mens solen går ned over Caleta de Velez inntar vi vår deilige kaninrett i koselige spanske omgivelser.

%d bloggere liker dette: