Kantarellen, som vi alle kjenner!

Kantarell

En kantarell kan også være et lite kunstverk, med sin nydelige eggegule farge og blomsteraktige form. Og kanskje den enkleste soppen å kjenne igjen, ikke bare på fasong og farge, men på lukt. Har du èn gang luktet godt på en kantarell, glemmer du det neppe. En lukt som gjør kjøkkenet til et sted du ønsker å være! Akkurat som med steinsoppen.

144 Sopp, kantarell
Kantarellene finner du ofte i store mengder, og innenfor en radius på 100 meter som regel. Så er det bare å sette i gang å rense dem.

Du får også kjøpt kantarell fersk i butikken, til et par hundre kroner kiloen, men fine er de ikke. Så med de får du nok en aldri så liten rensejobb!
Så ta deg heller en tur ut i skogen hvor de flotte store norske kantarellene finnes. Grovrens på stedet, og finrens når du er hjemme igjen.

La de eldste eksemplarene stå igjen!

Sopp, kantarell og squash
Kantareller kan du spise nyplukkede som stekt eller fritert, de kan forvelles og fryses, de kan syltes, og de kan tørkes. Av de tørkede kan du lage en deilig snaps, eller kantarellsalt og pulver

Cantarellus cibarius, eller vanlig kantarell er gjerne den første soppen vi lærer å kjenne. Lett gjenkjennelig med sin eggegule farge, sine tykke nedløpende ribber, og sin helt spesielle fasong. Svært populær også fordi den er årviss på voksestedet. Men en ting må du huske på: Ikke plukk soppstedet rent. Da får ikke soppen anledning til å modnes og kaste sporene slik at ny sopp vokser opp neste år. Så derfor; la noen av de eldste stå igjen.

Kantarell i Antibes
Girolle eller chanterelle, begge disse franske navnene på kantarell brukes. Her kantarell og traktkantarell på et marked i Antibes, Provence. Renset og fine alle sammen.

Vanlig kantarell er sjelden markspist, og den har ingen giftige forvekslingsarter. Den er derfor en sikker sopp å plukke.

Falsk kantarell 2 stk
Falsk kantarell har skiver, ikke ribber. Den lukter ikke som kantarell, og er ofte litt mørkere rød i fargen. Men den kan brukes som blandingssopp.

Hygrophoropsis aurantica, eller falsk kantarell kan ligne på vanlig kantarell, men de har skiver og ikke ribber, som ikke er så nedløpende. De dukker ofte opp i store mengder i tørre år. Og best av alt; de kan spises, men helst som blandingssopp på grunn av den milde smaken.

Sopp, kantarell og squash
Kantarell kan både spises stekt eller fritert, sautert eller marinert, forvellet og fryst, tørket til soppsalt eller pulver, eller til snaps. På bildet fersk til venstre, forvellet til høyre. Bak; squash fra hagen .Til forvelling

Den deilige kantarellen kan brukes til så og si all god mat; fisk, kjøtt, vilt, skalldyr, grønnsakretter og mye mer. Eller alene. Med sin distinkt gode smak høyner den ethvert måltid. Så ut og plukk, og gjør høsten enda mer matlig!

Biff med linser og kantarell
Her indrefilet servert med stekt kantarell, linser og en hjemmelaget bearnaisesaus.
Kantarell, fritert
Kantarellene er akkurat ferdigfritèrte, og ligger på tørkepapir for å renne av olivenoljen. Den er krydret med salt og pepper.

Prøv å fritere den.

Ikke alltid like lett å får den sprø, men det er et forsøk verdt. På bildet over er de fritert med maismel for å få dem sprø, men vanlig hvetemel går også godt.

Skalldyr, pommes frites, kantarell
Her er kantarellene servert med frityrtekt sjømat og hjemmelagde pommes frites. Du får kjøpt sjømat frosset under navnet Seafood mix.

Fritert hel kantarell

Ingredienser:
hele kantareller
1 egg
hvetemel eller maismel
1/2 ts bakepulver
litt vann
salt og pepper fra kvern
Slik gjør du:
Pisk egget og tilsett bakepulveret og melet så det blir en tykk grøt. Spe med litt vann til en litt tykk pannekakerøre. Krydre med salt og pepper fra kvern.
Dypp kantarellene i røren og fritèr i god olivenolje ved 190 grader.
Server til annen grillmat.

Print Friendly, PDF & Email