Scampi på amerikansk.

Tigerreker
Dette er sertifiserte oppdrettsreker. Men de har aldri hatt noe med scampi (norsk sjøkreps) å gjøre. En reke ER IKKE en kreps.

I 7 av 9 undersøkte seriøse amerikanske matbøker er ikke navnet scampi brukt en eneste gang om reker. I de to siste er det brukt med riktig råvare; norsk sjøkreps. Jeg har sett mer enn 25 programmer med Chef Ramsey, fra USA. Ikke èn gang er ordet scampi brukt på reker. Men så er Ramsey engelsk, og vet at scampi er norsk sjøkreps! Og det navnet bruker han på sjøkreps.

Scampiforsendels
Norske Seashell AS på Frøya, kan levere levende scampi og kamskjell til Europa i løpet av 48 timer. Kanskje verdens beste sjøkreps og kamskjell.

I UK er det bare lov å bruke navnet scampi på norsk sjøkreps. Dvs IKKE på oppdrettsreker. Regulert i  de engelske Fish labelling regulations. 3 andre navn er også tillatt: Norway lobster, Langoustine og Dublin Bay prawns.
I Norge har vi dessverre ingen instans som kontrollerer råvarenavn. Derfor opplever vi blant mye annet rart, å få tre navn på èn salattype: Ruccula, ruccola og rucola. Det siste er det riktige, men det midterste ser ut til å gå av med seieren i Norge!

Shrimps in scampi style

Lidia Bastianich, Emmyprisvinnende TV-programleder, kokebok-forfatter og restauratør, som eier flere restauranter, sier det slik;

«Scampi (Nephrops Norvegicus) are spiny, hard-shell crustaceans that resemble small lobsters more than shrimp, except that they are powder pink in color. One of the most common ways to prepare them is to saute them with garlic, onion, and white wine. The same method was used by chefs in Italian-American restaurants to prepare shrimp (gamberi in Italian), which were much more readily available. So they were called «shrimp scampi» and the name as stuck, meaning shrimp prepared in the style of the beloved scampi.«

«Scampi (Nephrops Norvegicus) er små taggete skalldyr med hardt skall, som likner mer på hummer enn på reker, bortsett fra at de er pudderrosa av farge. En av de vanligste måtene å tilberede dem på er å sautere dem med hvitløk, løk og hvitvin. Den samme metoden ble brukt av Italiensk-Amerikanske restauranter til å tilberede reker (gamberi på italiensk), som er mye lettere å få tak i. Så de ble kalt «shrimp scampi», og med navnet menes reker tilberedt på samme måte som vår elskede scampi.«

Store tigerreker
Dette er store tigerreker. Men scampi kan det aldri bli, selv om matbransjen har latt det passere uten det minste forsøk på å oppklare matsvindelen.

Den virkelige matsvindelen begynte da man i Norge startet med å selge råvaren oppdrettsreker som scampi. Her er Norge helt i front, og har nok pga manglende varekunnskap fra de som burde sagt fra, ansporet eksportører til å forsøke seg også i andre land. Uten å få fotfeste. I Norge er dette 100% gjennomført.
Det er tragisk å se en hel matbransje mangle ryggrad til å ta et oppgjør med dette, mens de stormer barrikadene når hestekjøtt blir solgt som indrefilet av okse, eller svinefilet farges rød og selges ditto! For å skjule sin egen kunnskapsmangel, eller innrømmelse av å ha tatt feil? Eller usunne bindinger i bransjen?

Litt scampikunnskap med norsk sjøkreps

5. Scampi, dele klør2_edited-1
Når scampiene er store, er det godt med kjøtt i klørne. Gjør et raskt hugg med en kjøkkenkniv, samtidig som du vrir for å «åpne» kloen.
6. Scampi, dele klør
Og slik ser du det fine kjøttet ligge der, klart til å spises. Og lett å få ut. Bruk en hummergaffel.

Scampiklør med toast og majones.

Scampi, klør med majones1
Scampiklør, loff, smør, majones og sitron. Det er alt du trenger. Scampiene på bildene er teinefangete fra Seashell AS på Frøya.
12. Scampi, klør med majones2_edited-1
Og her er fantastisk kloinnhold av store sjøkreps fra Seashell AS på Frøya. Overgår både kongekrabbe og hummer i smak.

Ingredienser:
Scampiklør, gjerne klør fra dagen før
loff eller toast
majones, gjerne hjemmelaget
smør
sitron

Slik gjør du:
Del klørne som på bildene. Legg opp et fat som på bildet over; klørne klare til å renskes for kjøtt, og noen sitronbåter. Ved siden av, loff eller toast, smør, og majones. Du trenger også kniv, gaffel og en hummergaffel til å få ut kjøttet med.

 

%d bloggere liker dette: