Kalvebiff med 3 slag ost!

Kalvebiff m 3 slag ost2

Kalv er et fantastisk godt kjøtt! Lett å jobbe med, stort sett mørt , og best når det er akkurat gjennomstekt. Men også når det er kokt. I melk for eksempel. Men i dag serverer vi kalvebiff med 3 forskjellige oster.Ikke det billigste kjøttet, men uten tvil det beste. Forutsatt at det er kalv da.
Da jeg vokste opp, var kalvestek og kalvefrikassè stort for mange. Dyrt også da, men av og til må man ha lov til å skeie ut. I dag har vel også de fleste råd til det meste, ser vi på forbruket vårt. Så prioriter en god rett med kalvekjøtt innimellom.

Kalvebiff, 3 slag ost_edited-1
4 fine kalvebiffer er stekt lysebrune, før de skal inn i ovnen og ostegratineres. Med tre forskjellige oster.

Avhengig av alder, art, oppdrett og fòr, vil kalvekjøttet ha enten lyserød, rosa, eller en mer lys eller hvitaktig farge. Utegående på grøntfor gir rødere kjøtt enn stallfòr med lite jern. Melk og melkeprodukter gir også lysere kjøtt, men alder har selvfølgelig også mye å si. Spekalv er vel en saga blott i dag kanskje. Feinschmeckerne foretrekker lyst kjøtt. Og det gjør vi også.

Kalvebiff, parmesan og jarlsberg_edited-1
Parmesan og jarlsbergosten er revet og klar til å blandes med taleggio og creme fraiche.

I Italia, hvor vi stort sett er hvert år, er kalvekjøtt rimelig, akkurat som kalkunkjøtt. Og da kan man jo fråtse litt. Men altså, kalvekjøtt her hjemme!

Kalvebiff, taleggio, jarlsberg og cr fraiche_edited-1
De tre ostene og creme fraiche er klare til å blandes. Vi bruker en vannbakdkjele for å varme det opp mens vi blander det. Litt grovhakket rosmarin, estragon og timian blandes også i.

Osten Taleggio er en halvmyk italiensk ost fra Taleggiodalen i Lombardiet. Den egner seg godt til gratinering. Og den har vi brukt sammen med Jarlsberg og Parmesan. Den er også ypperlig i risotto og polenta. Og selges både pasteurisert og upasteurisert.

Kalvebiff m 3 slag ost
Og så; klar for ovnen, og en god gratinering. De fire biffene ligger under osteblandingen.
Kalvebiff, 3 slag ost3
Klar til å legges opp på tallerkener; blandingen er gratinert i ovnen, urtene gir en deilig smak sammen med osten. Men ikke for mye urter, her skal alt harmonere!

Gratinert kalvebiff med tre slag ost

Ingredienser:
4 kalvebiffer
parmesan, revet
jarlsberg, revet
taleggio i små biter
creme fraiche
rosmarin, timian og estragon
olivenolje og smør til bruning, halvt av hvert
asparges

Kalvebiff m 3 slag ost2
Slik kan jo du også legge opp denne deilige retten, med det møre, deilige kjøttet, og osteblanding med karakter. Aspargesen koker du svært kort; til den skifter farge til mørkegrønt.

Slik gjør du:

Her bestemmer du selv hvor mye du vil bruke avhengig av hvor mange dere er. Vi var faktisk bare to på denne, og  hadde et par gode poteter som tilbehør.
Bland sammen ostemassen; ost, creme fraiche og urter. Stek biffene lett brune. Legg dem i et ildfast fat, og fordel ostemassen over. Gratiner til de er passe brune.

%d bloggere liker dette: