Innlandsfisken; en ubrukt ressurs!

Sperillen fiskemottak
Ole Rustand har akkurat trukket garnene med sik. Fisken skal nå videreforedles for salg i den lille gårdsbutikken rett ved hovedveien langs Sperillen. Fiskemottaket er lagt ned i dag, men Villfisken har eget utsalg med fisk fra innsjøen.

For 15 år siden skrev jeg matartikler i Hjemmet, blant annet noen for Norsk Gardsmat. En av dem var fra Sperillen fiskemottak, som nå er nedlagt. Arvtakeren heter Villfisken.

Har det egentlig skjedd noe særlig med innlandsfisket siden da. Noe kanskje; Femundfisk har rekordfiske av sik i år, og satser sterkt videre, og Aketun fisk har startet oppdrett av røye. Ellers er det forholdsvis stille, ressursene som ikke ble brukt, blir lite brukt i dag også. Dessverre!Fiskebåter Maggiore2

Og her er noen av fiskebåtene på en av øyene i Maggioresjøen i Piemonte. Som leverer til restauranter og butikke i området.Abbor med mandler_edited-1For i andre land er dette stor forretning, og deilig, sunn og god mat. I de italienske sjøene for eksempel. Les mer her.

Dette kan da umulig se vondt ut? Abbor med mandler. Kanksje den beste ferskvannsfisken, med fast og fint kjøtt med smak. Og fantastisk til fiskekraft og suppe. Men spises det noe særlig av den? Åneida! Denne er fra Fiskernes øy i Maggioresjøen i Piemonte.

Fire slag innlandsfisk
Og her er det bare ferskvannsfisk; sik, røye, laks og gjedde. Flott fisk fra innsjøene i nord-Italia, hvor innlandsfiske er en næring med mange hundre ansatte.

Og innlandsfisket vårt, bortsett kanskje fra ny røyeoppdrett, er økologisk, må det være lov å si. Utslippet fra gårdsbrukene er nok mindre nå enn da.
I Norsjø i Telemark er det 13 fiskesalg, men ingen fisker dem for konsum. Ørret, røye, sik, abbor og gjedde er alle fisker som et fiskemottak burde kunne ta i mot. Men det finnes også annen interessant fisk i Norsjø; karpefisken suter er en delikatesse utenfor Norge, det samme er dypvannsfisken krøkle, som for det meste har vært brukt til fòr og gjødsel her hjemme. Les mer her.

Fisk fra Nordsjø
Her er det hele 6 slag, tatt i 7 garn i Norsjø; sik, abbor, røye, sjøørret, ørret og gjedde.

Skal man få opp interessen og bruken av innlandsfisk trengs det penger, mange penger. Ikke bare til fiske og foredling, vi må læres opp til å like fisken igjen, og kunne tilberede den. Og hvorfor ikke eksportere den også. Da jeg nevnte dette for en nordmann bosatt i Italia, som driver med import og eksport, og sa at i Norsjø i Telemark kunne man kanskje levere 70 tonn, sa han: «Nei, her snakker vi nok mer 700 tonn». De står i kø nedover i Europa! Det er bare snakk om å ha nok. Og det har vi. Nei dette er for dårlig!

Abbor, buksering
Ikke vær redd for bena i abboren; fileter fisken, ta vekk brystbena, snu fileten, skjær på begge sider av den brune randa, løft opp og klipp av nesten øverst. Helt fri for ben!

Det er for galt at vi ikke tar vare på og bruker innlandsfisken vår bedre. En stor ressurs, økologisk, smakfull og sunn. Men som sagt; noen må lære oss å like den igjen. Abborfilet med druer

Marinert, kokt abborfilet med drue og eplegele

Ingredienser:
8 små abborer
1 løk til kraften
4 epler
20-30 druer
4 sjalottløk og en bunt dill
noen rekeskall
1 rødløk og 1 sitron
salt pepper og seterrømme
hele (fryste) tyttebær
drue/eplegele og bifftomater
Slik gjør du: Rens abboren og bukser den som ovenfor. Legg filetene i en marinade av sitron, litt salt og noen hakkede basilikumblader, i en time. Kok kraft på avskjæret, litt salt og løk i 40 minutter. La fiskefiletene trekke i kraften ca 10 minutter. Ta ut filetene mens du koker inn kraften noe, kok deretter videre med rømme, kvernet pepper og noen rekeskall. Sil av, og klipp i dill etter egen smak. Halvér og fjern stenene fra druene, ta ut kjernehuset fra eplene, og skjær i skiver med skallet på. Skjær løken i ringer og la frukt og løk kose seg i litt smeltet smør og en halv spskj sukker. Hell sausen fint som et speil på tallerkenen, og legg på abborfiletene. Hell litt saus over dem. Legg på frukt og løkblanding, en god spskj drue/eplegele, en halv bifftomat i skiver og noen tyttebær. Server med råskrelte, melne poteter.

Drue og eplegelé
Druer og epler, og saften fra en sitron kokes og siles. Koker inn med 800 gram sukker for hver liter vann. Gjør geléprøven og ha på glass.

3 Comments

  • John Fiskvik

    Bra – og dessverre så altfor sann artikkel om innlandsfisk: Norges mest forsømte ressurs. Innlandsfisk er en megaressurs både kulinarisk, i selvforsyningsperspektiv, når det gjelder kortreist mat og ikke minst når det gjelder å være en absolutt bærekraftig ressurs (og mer enn det) !
    Jo mer vi fisker (les: jo bedre forvaltning) – jo bedre, sterkere,mer balanserte og rikere fiskebestander! Hvor er norske myndigheter representert ved LMD og Innovasjon Norge??
    John Fiskvik, Femundfisk

  • Terje Dørumsgaard

    Ja, dette må vel de fleste matinteresserte også være enig i. Utrolig at ikke myndighetene ser potensialet. Som jeg skriver i artikkelen om Norsjø: 1/2 promille av oppdrettsnæringens omsetning hadde hjulpet godt.