Tomatene modnes!

Tomat, kirsch_edited-1
Kirschtomater blir deilig sunn konfekt, bare de får modne godt nok. Og er ypperlige til smakfulle sauser, og til pastaretter eller på pizza.

Det er tid for å høste tomater. Og ikke bare kan de brukes i deilige matretter og på brødskiven, de er også ypperlige til å lage forskjellige sauser for hermetisering. Og selvfølgelig til suppebaser som du fryser ned. Og har dere gode venner som også dyrker tomater, så slå dere sammen med dem, som vi gjorde. Les hele artikkelen her.

Tomater, Eivind og Rita
Har man gode venner som også dyrker tomater er det en god ide å lage opp sauser og suppebaser sammen. Her har vi Rita og Eivind Eckbo fra Borgja gård på besøk. Med tomater fra gårdens store drivhus.

Gulleplet fra Peru

Gulleplet, eller pomi d’oro kalte man tomat i Italia. Fordi den var gul av farge, men også liten som et kirsebær da den ble brakt til Europa av Cortez, etter erobringen av Mexico. Og Peru skal være dens opprinnelsesland. 

Tomatsaus, ferdig
Her er tomatene blitt til en deilg saus,hermetisert på tomme flasker av granateplejuice. Og de holder seg hele vinteren. Link til artikkelen finner du ovenfor. Også basilikum fra hagen er med i sausen.

Men kjært barn har som kjent mange navn, og både paradiseple og kjærlighetseple er navn som er brukt på denne grønnsaken som egentlig er en frukt. Idag alminnelig over hele verden. Beskrevet første gang i 1554 i Italia. Det var den italienske legen Mathioli som ga den navnet pomi d’oro. I dag pomodoro, men også tomato på italiensk dialekt. Middelhavssolen og klimaet som var mildere enn Mexicos, ga tomaten den rødlige pigmenten. Allikevel tok det italienerne 200 år å utvikle nye store røde sorter, som i sin tur ble “eksportert” tilbake til den nye verden. Den tomaten vi kjenner i dag.

Tomat, gul, moden
Da tomaten kom til Europa var den liten og gul, omtrent som denne. Italia var landet som virkelig skulle få den til å bli den populære grønnsaken den er i dag. (egentlig en frukt!) Dette er gule pæretomater.

Til å begynne med brukte europeerne den bare som prydplante, og senere i salater. I dag er det italienske kjøkken utenkelig uten tomat, og ingen syd for Roma klarer seg lenge uten sin daglige porsjon. Tomatsausene som brukes hjemme er ofte en hushemmelighet, og har du en gang smakt en slik saus lagd på plommetomaten San Marzano, ja da kommer til og med solmodne tomater fra egen hage til kort. Ikke noe sted smaker tomater som i Italia.

Lammecarre med tomater
Dersom du ikke dyrker tomater selv, får du deilige både norske og utenlandske tomater i butikken. Og langtidsstekt blir de smakfulle og gode.

Lammecarré med langtidsbakte tomater.

Ingredienser:
1 kg. lammecarré
Olivenolje
Salt og pepper
1 økologisk sitron
1 sjalottløk og 1 hvitløkkløft
Rosmarin
Slik gjør du:
Lag en marinade av olje, sitronsaften, litt revet sitronskall, salt og pepper, finhakket løk og hvitløk og et par rosmarinkvister. La kjøttet ligge i marinaden 3-4 timer. Brun kjøttet først, stek det deretter i stekeovnen 25-30 minutter avhengig av tykkelsen på kjøttet. La det så hvile et kvarter før det serveres, gjerne med noen kokte blomkålstilker og bønner som her. En god hjemmelaget potetpuré, eller råstekte poteter, smaker deilig ved siden av.

Langtidsbakte tomater

(dette må du starte med om morgenen!)
Ingredienser:
4 stilker med kirsebærtomater
Olivenolje
Salt og pepper
Litt sukker
Balsamicoeddik og en kvist av hver av timian og rosmarin
Slik gjør du:
Skyll tomatene og legg dem i stekeskuffen på et bakepapir(stilkene skal være med). Drypp over olje, balsamico,salt, pepper og litt sukker. Legg urtekvistene over og bak tomatene i ovnen ved 90 grader 6-7 timer.

Print Friendly, PDF & Email