Havabbor med grønn saus

Havabbor, skrapet
Havbabbor er en deilig fisk, og den finnes langs kysten vår, men litt spredt. De siste årene har bestanden økt, noe sportsfiskerne setter stor pris på, for kjempe kan denne fisken så absolutt! Det som er så synd er at den ikke finnes i butikken annet enn som oppdrettsfisk fra Middelhavet. Men deilig er også den. Så det er det vi har prøvd idag. Med grønn saus.

Havabbor, fileter
Fisken er skrapet, filetene er skåret fra, og de få benene den har er fjernet med den spesielle fiskepinsetten.

Dicentrarchus labrax heter den på latin, og den hører til de absolutt beste fiskene, skriver det tyske praktverket Fische und meerefruchte. Havabboren har fast fint kjøtt, og er lett å rense fordi den har få ben. 

Havabbor benfri
Her er filetene klare for stekepannen, overstrødd litt sitronsalt, som vi kjøpte i Danmark. Men bruk litt finrevett sitronskall istedenfor, dersom du ikke har sitronsalt.

Havabbor med grønn saus

Havabbor, grønn saus
Til den grønne sausen trenger du tørt, oppbløtt brød, persille, 1 eggeplomme, 2 hvitløkkløfter, ansjos og olje.
Havabbor, grønn saus2
Her er alt klart for hurtigmikseren; finhakket persille, ansjos, hvitløk og det oppbløtte brødet. Alt blandes med litt salt, den kokte eggeplommen (som du presser ut gjennom et fint dørslag), og jomfruoljen. Så kjøres det til en jevn masse med hurtigmikseren.

Ingredienser:
havabbor
asparges
tomater
stangselleri
mandelpoteter
salt og pepper
jomfruolje til steking
salt og pepper

Havabbor retten2

Slik gjør du:

Rens og skrap fisken, fileter den og fjern bena. Så steker du den i varm olivenolje, først godt på skinnsiden, så litt på kjøttsiden.
Stek noen tomater, og litt stangselleri sammen med litt løk og finhakket persille.
Kok de grønne aspargesene til de skifter farge til mørkegrønne ( et par minutter). De skal ikke skrelles, bare brekkes eller skjæres av nederst. Grønn saus lager du som beskrevet ovenfor. Server som på bildet.

God appetitt!

Print Friendly, PDF & Email