Havabbor med bønner

Havabbor stekes

Av og til får vi tak i havabbor og dorade i butikken. Begge to er oppdrettsfisk fra Hellas, men av god kvalitet. Og begge regnes blant de beste fiskeslagene fra Middelhavet. Det eneste lille aberet er at de må skrapes, men med en god kniv eller egen skjellskraper går det greit. Vi har prøvd med hvite bønner, agurksalat og en tomatblanding. 

Havabbor fileter
Havabboren er skrapet og filetert. Avskjæret koker du inn med litt sjalottløk og salt, og bruker som saus innkokt med creme fraiche.

Dicentrarchus labrax heter den på latin,  Eng; sea bass, ty; seebarsch, fr;bar eller loup de mer, it; spigola eller branzino, sp; lubina.
Og den hører til de absolutt beste fiskene, skriver det tyske praktverket Fische und meerefruchte. Den smaker nemlig så godt som den ser ut (til å smake). Havabboren har fast fint kjøtt, og er lett å rense fordi den har få ben. 

Tomater og grønn chili
Som tilbehør bruker vi friske kirsebærtomater, soltørkede tomater og den grønne milde japanske paprikaen fushimi. Alt er surret i jomfruolje, med litt salt og pepper.
Bønner med persille
Store hvite økologiske bønner til en 10-kroning for en boks, får varmes opp i jomfruolje med litt overklippet italiensk persille, salt, pepper og løkpulver.

Havabbor med hvite bønner, tomatblanding og agurksalat

Ingredienser:
2 havabbor
soltørkede tomater
kirsebærtomater
fushimipaprika
bladpersille
olivenolje
hvite bønner
agurksalat, hjemmelaget
creme fraiche

Havabbor med bønner1

Slik gjør du:

Ta ut fiskens innmat, skyll den godt, skrap av skjellene og skjær fra filetene. Sett over en kjele med avskjæret, litt salt, pepper og en sjalottløk i skiver. La småputre en halvtimes tid. Sil av, kok inn litt og bland i creme fraiche. La dette surre noen minutter. Smak evt. til med mer salt og pepper. En god saus med fiskesmak.
Stek fisken på god varme med skinnsiden ned, i jomfruolje, snu den og stek ferdig, men ikke stek den tørr.
La tomater og paprika surre i olivenoljen, og krydre med salt og pepper. Varm opp bønnene i litt olivenolje. Dryss over løkpulver, salt, pepper og italiensk persille.

Agurksalat:

Snitt opp en slangeagurk med en ostehøvel eller mandolin. Dryss over grovt eller fint salt, og la saltet trekke ut vannet ca. en halvtimes tid. Skyll godt og kryst ut så mye som mulig av vannet. Lag en dressing av 1 spiseskje god olivenolje, 1 teskje sitron eller eddik, og kvern i litt pepper. Bland og server.

Print Friendly, PDF & Email