Sild i havrepanade, med spekeskinke

Sild, tallerken3

I Norge har vi ikke sardiner, bortsett fra på boks da. Men vi har en god erstatning i fersk sild. Vi kan godt bruke en god sardinoppskrift på en god sild. I dag steker vi noen fine sildefileter i en panade med havregryn. Og håper at vi en dag også kan få ferske sardiner i fiskedisken. For det er også god fiskemat. Nordmenn spiste 7 prosent mer sild i 2012 enn i 2011 kan vi lese. De yngre trår til, det er jo det vi litt eldre har håpet på; få smaken på denne deilige fete fisken med de sunne næringsstoffene. Med sitt fettinnhold på 25 gr. pr 100, er det bare ålen som slår den, med 3 gr. Men sardin har bare 5 gr.

Sild
Den sølvblanke silda er jo en flott fisk da. Men dessverre altfor lite brukt hos oss. Sild på glass, javel, men den er en deilig fisk stekt også.

Silda har vært overbeskattet, underbeskattet, overpriset, underpriset, elsket og hatet. Og den kan saltes, tørkes, spekes, røkes, friteres, grilles, syltes og marineres. Og selvfølgelig stekes eller kokes fersk. Og den er her fortsatt. Og takk og pris for det!

Sild, fersk
En med og en uten hode. Klar for å fileteres til benfrie fileter.

Clupea harenus heter den på latin. Fetsild fra juli til september, fjordsild fra august til april, og Nordsjøsild i sommermånedene og fra januar til mars.

Sild trykkes ned
Legg silda slik, og trykk ned med håndflaten. Da får du lettere ut ryggbenet. De små bena tar du med pinsett.
Sild, renset
Ferdig rensete fileter sammen med det som var av rogn og melke. som også er deilig.

Sild i havrepanade med spekeskinke

Ingredienser:
130 gram havregryn (gjerne små)
2 teskjeer sennepsfrø
8 sildefileter, benfrie
2 ss olivenolje
8 skiver Parmaskinke, eller en god norsk
salt og kvernet pepper sitronskiver til servering

Sild, paneres
Vend fisken godt i panaden før du steker den. Bruk en kjøkkentang, gjerne av tre for å snu den. Da beholder du panaden på fisken bedre.

Slik gjør du:

Kjør havregrynene litt mindre i en mikser. Bland med sennepsfrø, salt og pepper. Varm oljen. Trykk filetene i panaden, og stek dem 3-4 minutter på hver side. NB! TO OG TO AV GANGEN.

Sild, fstekes
Så er det klart for å snu fisken. Sprø og god blir den. Stek den gjerne på undersiden først. Her er det gjort omvendt.

Snu dem forsiktig, eller bruke en bred kjøkkenklype eller tang (stor “pinsett”) for ikke å skade panaden. Dersom du har en. Stek skinken sprø i en annen stekepanne.  Server med sitronskiver.

Sild, tallerken2
En stekt skive Parmaskinke, litt rogn og melke, et par sitronbåter, og deilig sprøstekt sild er klar. Du trenger ikke stort mer. Kanskje et par gode poteter, Gulløye for eksempel.
Print Friendly, PDF & Email