Grillet makrell, ute eller inne.

Makrell og melke
Makrellen er renset, melke er tatt ut. Den lille leveren, og rognen kan også brukes. Har du forresten prøvd å lage gravmakrell? Deilig brødpålegg. Lag den som gravlaks eller ørret. Men idag griller vi den.

Makrell er en altfor lite brukt fisk hos oss. Varmrøkt og kaldrøkt går unna, men makrell er så mye mer enn det. Den har et smakfullt kjøtt som mange andre fisker mangler, kanskje litt “slaskete” i konsistensen når fersk, men med riktig tilberedning blir den deilig. Og den egner seg absolutt til grilling. Vi grillet den ute ifjor, men den er like god grillet i ovnen. Ikke vær redd for å bruke rogn og melke, det er både sunt og godt. Den litt bitre leveren gir også god smak til retten. Og la oss kaste overtroen om makrell og det brune kjøttet overbord, det er lenge siden krigen!

Grillet makrell, ingr
Lag snitt i fisken på begge sider. Gjør klart mel med litt salt og pepper, og vi er klar til grilling i grillbakk, eller kanskje ildfast fat hvis du griller den i ovnen.

Kan du tenke deg noe mer spennende enn å sette ut et fiskesnøre påsatt godt med kroker, slenge det uti, og dra opp 5-6 sprellende makrell eller pir i ett kast! Og så rense dem og legge dem på grillen, gjerne med en god bakk med litt grønnsaker ved siden av. Og kanskje ta et par til graving. Det er vår, sommer og høstmat det! Men som sagt, det går godt an å grille dem i stekeovnen også.

Grillet makrell, grønnsakene
Kirsebærtomater, paprika, løk og hvitløk i en bakk med olivenolje griller du sammen med makrellen. Egentlig trenger du ikke poteter, kanskje bare et par skiver godt bondebrød er nok, men nypoteter er jo deilig når de kommer da! Men idag bruker vi hvite bønner.
Grillet makrell i grillen2
Makrellen ligger i egen bakk med olivenolje, innmaten ligger med, men den må passes på så den ikke oppløser seg. Grønnsakene putrer foran.
Agurksalat
Salt er drysset over agurkskivene. Så får de ligge en halvtimes tid, og så er de klare for videre bearbeiding. Deilig, smakfull agurksalat.

En god agurksalat er heller ikke å forakte, om du legger agurkene i salt for å trekke ut væske, eller bruker den direkte er en smaksak, men de blir deilige med salting først.

Grillet makrell med bønner, grønnsaker og agurksalat
Grillet makrell, retten

Ingredienser:
4 makrell med melke/rogn
mel, salt og pepper
kirsebærtomater
paprika, løk i skiver og hele hvitløkfedd
1 hel slangeagurk
2 bokser hvite økologiske bønner
olivenolje
persille og gressløk

creme fraiche
Slik gjør du:
Rens fisken, ta vare på rogn og melke, og leveren. Gjør snitt i fisken som på bildet ovenfor. Ven dem i mel/salt/pepperblandingen, og brun dem i foliebakken på hver side. Grille dem til du synes de er passe. La lever og rogn ligge med, men pass på så de ikke blir alt for mye stekt.
I en anne bakk har du de oppskårne grønnsakene, med olivenolje. La dem grille med.
Skyll av bønnene, legg dem i en liten kjele med litt olivenolje. Varm opp, ha i litt creme fraiche, og la det putre noen få minutter. Klipp over og bland i litt god persille og gressløk tilslutt. Servér som på bildet. Vi koser oss med en god rosévin, men drikke velger du selv.

God Appetitt!

AGURKSALAT FJELLØRRET_edited-1
Ferdig saltet, væske er krystet godt ut, og agurkskivene er klare til å bli en deilig salat. God olivenolje, litt eddik og pepper er alt som mangler. Og kanskje noen dråper sitron hvis du liker det.

Agurksalat

Snitt opp en slangeagurk med en ostehøvel eller mandolin. Dryss over grovt eller fint salt, og la saltet trekke ut vannet ca. en halvtimes tid. Skyll godt og kryst ut så mye som mulig av vannet. Lag en dressing av 1 spiseskje god olivenolje, 1 teskje sitron eller eddik, og kvern i litt pepper. Bland og server.