Sei i en fei!

Vi spiser for mye kjøtt, og for lite grønnsaker sier myndighetene! Vel, da får vi spise mere grønnsaker og fisk da. For vi kan jo ikke bare spise grønnsaker. Sei er en deilig fisk, og den er mye mer enn seibiff med løk, og seilaks. Du kan steke den, fritere den, dampe den, bake den, bruke den i sushi, sashimi, og mye mer. Seien skiver seg fint, har et fast og godt kjøtt, og smaker deilig. Vi steker den i dag. Og serverer den med peperonata.

Råvarer, sei og peperonata
Et pisket egg, litt mel og litt brødrasp er det vi trenger til stekingen. Pluss en god jomfruolje og non ansjosfileter.

Det vil si, ikke en hvilken som helst peperonata, nei La Zias peperonata. Den gamle tanten til Nella Valenza i Marzio. Zia hadde kokkelert for fattig og rik siden hun var 15 år gammel. Og hun ble 95! Tantes peperonata inneholdt bare grønnsaker, og den ble god, med en deilig blanding av sødme og syre.

Far og Zia
La Zia, den gamle tanten til Nella, fars nye kone, blir fulgt ned til leiligheten sin for mange år siden, noen hundre meter nedenfor hovedhuset. Etter å ha stelt middag for oss. 83 år gammel.

Akkurat slik hun hadde laget den i alle år. Vel, litt har jeg jukset; i Lombardiet hvor Marzio ligger, bruker de ikke så mye hvitløk, men jeg har tatt med det også. Så helt riktig er den ikke. Men glem hvitløken, så får du den helt autentisk.

Seien stekes
Fiskestykkene er først vendt i mel, så dyppet i egget, og tilslutt vendt i brødrasp. For så å stekes i jomfruolje til fargen blir som på bildet. Helt vanlig i Italia, og ellers i verden.

Peperonata a la Zia

Råvarer, sei
Løk, paprika og tomater er egentlig det du trenger. Jeg har tatt med fersk hvitløk, men Zia brukte ikke det i sin, Lombardiet er ikke noen stor hvitløksregion.

Ingredienser:
2 store løk
3 paprika, en av hver farge
5 store plommetomater
litt olivenolje, salt og pepper
Slik gjør du:
Skjær grønnsakene i skiver, ha litt olivenolje i en kjele, og legg i grønnsakene. La putre en 30-40 minutter. Salte og pepre lett, og server.

Peperonata
Legg grønnsakene i kjelen, tomatene kan både skjæres i skiver og båter. Velg selv. Så får de putre ferdig over svak varme. Sødme og syre i en fin forening. Sunt og godt.

Stekt sei med peperonata.
Sei og peperonata

Ingredienser: (2 personer)
2 fine seifileter
4 nyrensete ansjosfileter
jomfruolivenolje til steking
1 egg
litt hvetemel, eller rugmel
brødrasp
sitron og litt dill
noen loffskivere til å dyppe i peperonatakraften

Slik gjør du:
Del filetene i passe stykker. Pisk sammen et egg. Vend fiskestykkene først i mel, så i egget, og tilslutt i brødrasp (griljermel). Stek i varm olivenolje til de er brunet. Snu dem og la steke ferdig. Legg opp som på bildet. Ha stekeolje på tallerkenen, og dryss over litt tørket dill.

Print Friendly, PDF & Email