Grillet gjedde på spidd

Gjedde er en ypperlig matfisk med et fast fint, magert og velsmakende hvitt kjøtt. Quenelle de brochet, eller gjeddeboller på norsk, regnes av mange som verdens beste fiskeboller. Utenfor Norge selges den hel eller sløyet og filetert, også hermetisert. Gjedde kan tilberedes som «blå» i eddik, til tartar, dampet, innlagt sur, og til farse. Her er benfritt gjeddekjøtt delt opp i biter.

Gjedde (Esox Lucius), er en av de beste innlandsfiskene du kan innta, og med et fiskekjøtt som er utrolig anvendelig; Eng: Pike, Ty: Hecht, Fr: Brochet, It: Luccio, Sp: Lucio. Gjedden har en langstrakt, kraftig kropp med flattrykt snute og spisse skarpe tenner. Den har én ryggfinne som sitter langt bak, rett over gattfinnen. Fargen er litt avhengig av levestedet; blålig til grønnlig med lysere flanke og buk.

Egentlig en enkel rett når du først har renset og filetert den. Her er kjøttet tredd på spiddene og krydret med salt, pepper, revet skall og saft fra lime. La spiddene godgjøre seg litt i kjøleskap før du griller dem.
Rett på grillmatte og noen minutter i grillen; til kjøttet går over til mer hvit farge. Grill dem noen minutter før poteter og grønnsaker er ferdig grillet.
En bakk med halve mandelpoteter, sjalottløk og hvitløk i biter, revet salvieblader, og jomfruolje. Krydre med salt og pepper. Bak 1 løk, tre forskjellige paprikaer; dvs rød, gul, og grønn, og noen halverte tomater, også i jomfruolje.
Ferdiggrillet og klart for bordet.

Og så enkelt ble det; grønnsakene, gjeddespiddet, og potetene. Drypp gjerne over litt sitron også.

%d bloggere liker dette: