Fritert isgalt med sjampinjong og asparges

Isgalt (Macrourus berglax), er en dypvannsfisk i skolestfamilien. Eng: Roughhead grenadier, Ty: Grenadierfisch, Fr: Grenadier, It: Granatiere berglax, Sp: Grenadero berglax. Den har en umiskjennelig form, med et stort hode, og for dypvannsfisker; typiske store øyne. Den kan bli inntil 110 cm lang, og lever i de kalde farvannene på strekningen Norge, Spitsbergen, Færøyene, Island og Grønland. I Norskehavet vanlig på 650 til 800 meters dyp, men den finnes på dypet helt ned til 2 000 meter. Bare 1/3 av kroppen er matkjøtt; til gjengjeld er kjøttet fast, magert og benfritt, og med en utsøkt smak. Egner seg til kortsteking i stekepanne, panert og stekt, grillet og kokt, eller dampet. På bildet noen fine stykker klare til Fritert isgalt med sjampinjong og asparges.
Helt vanlig; hvetemel,med salt og pepper kvernet over, 1 pisket egg, og brødrasp; først i melet, så i egget og tilslutt i raspen. Så rett i frityren.
Denne kjekke frityren fra Tefal har vi kost oss mye med; ikke så dyr, rundt en tusenlapp, men med god plass og kapasitet. Vi bruker bare jomfru-olivenolje, som frityren selv filtrerer når vi ønsker det. Da kan du bruke oljen inntil 10 ganger. Billigere får du det ikke. Fisken er akkurat lagt i kurven, og blir fritert ved 170 grader.
En pakke sjampinjong får stek ei Weber elgrill Pulse 2000, fiskestykkene holder seg sprø og varme de siste minuttene.
Veldig enkel servering; to mandelpoteter, noen asparges, soppen og fisken, og noen dråper av din beste jomfruolje dryppet over; vi bruker Taggiaolje fra Liguria.
Print Friendly, PDF & Email