Gjeddeboller og pølser med steinsopp

Gjedde er en litt ekkel fisk å se på for mange, men nydelig fisk er det: regnes som den beste til ferskvannsfiskeboller! (Esox Lucius). Eng: Pike, Ty: Hecht, Fr: Brochet, It: Luccio, Sp: Lucio. I dag; gjeddeboller og pølser med steinsopp. Gjedde er ypperlig til: koking, steking, fritéring, røyking, grilling, boller, kaker, suppe.
I Italia er de flinke med ferskvannsfisken sin, her er et innlegg om akkurat Italia og ferskvannsfisk.
En ikke så stor gjedde er filetert, så er det å fjerne så mange som mulig av de ekle fiskebena. Vi trenger 1 kilo fiskekjøtt til oppskriften. det hadde vi.
Det fine fiskekjøttet kjøres i hurtigmikser noen sekunder.
Dette blandes i farsen; salt, hvitpepper persille, revet muskatnøtt, løkpulver, og finrevet skall av lime. Noen bruker også MSG, men det velger du selv .
1 kilo gjeddekjøtt, 2,5 kilo kokte poteter, 50 gram mel, 27 gr. salt, 2,5 gr. hvit pepper, 2,5 gr. persille, 1,25 gr. muskatnøtt, 2,5 gr. løkpulver, finrevet skall av en lime.

Bland det tørre, kok potetene i 10 minutter, avkjøl i kjøleskapet. Kjør fisken i hurtigmikser med 1 dl fiskekraft (gjerne fra flaske), 2 egg og potetene. Ha i krydderet 1 dl. vann og limeskallet. Kjør til en homogen masse. Kaldrøyk gjerne i 2 timer. Trekkes ved 75 grader i 30 minutter. Avkjøl.
Massen er klar til viderebehandling.
Stapp pølsene i passe tykkelse tarmer: gjerne kroktarmer.
Pølsene er delt opp og vridd i passe lengder. (den nærmeste må vries mer!)
Av halvparten av massen ble det laget passe store fiskeboller. Begge deler får trekke ved 75 grader i 30 minutter.
Til Quenelles de brochet brukes Nantua saus, som består av Béchamel med fløte, egg, og krepsesmør fra ferskvannskreps. Den er oppkalt etter byen Nantua, som er kjent for krepsene sine, og begrepet à la Nantua brukes i klassisk fransk kjøkken for retter som inneholder kreps.
Vi hadde ikke kreps, så vi laget den med en skvett fra hummerkraft-flasken.
Lag først en hvit saus med melk og litt fløte, tilsett et egg, og 2,5 dl hummerkraft utblandet fra flaske. Vi har krydret med kvernet pepper, salt, og revet muskatnøtt
Sausen er helt over gjeddebollene, og skal gratineres i ovnen ved 210 grader.
Som tilbehør ble det deilig smørstekt steinsopp.
Poteter, soppen, en gjeddepølse og litt asparges er lagt opp. Nå skal fiskebollene legges på tallerkenen.
Alt er lagt opp, saus er fordelt utover. en utsøkt fisk til utsøkte boller og pølser.
Print Friendly, PDF & Email