Innlandsfisk, ikke bra nok?

Innlandsfisk, flere

Er ikke fisken på bildet bra nok for oss? Hvorfor utnyttes ikke fiskeressursene i innlandssjøene våre bedre? Hvorfor skal tusenvis av tonn innlandsfisk råtne hvert år? Hvorfor spiser vi ikke ferskvannsfisk i Norge? Ja, bortsett fra når vi har fisket litt selv da! Og hvorfor er det ingen som tør å sette i gang. Bortsett fra noen få ildsjeler! På bildet: laks, røye, sik og gjedde. Bildet over: fiskedisk i Menaggio, Comosjøen. Fersk fisk fra innsjøen.Sik, abbor, røye, eller kanskje gjeddefilet er det sikkert lenge siden du har kjøpt i butikken? Sik er kjedelig, abbor har for mye ben, og gjedda er stygg. Hørt det før? Ikke er det sant engang.

Abbor_edited-1
Dette er kanskje den aller beste innlandsfisken vi har. Et rent og fast fiskekjøtt med en nydelig smak. Og ypperlig til fiskesupper. Og abboren kan på en svært enkel måte gjøres benfri.

Hvorfor er disse fiskeslagene delikatesser i Sverige, Danmark og resten av Europa. Er vi for godt vant, eller er det ingen som forteller oss noe om delikatessene? Eller kan det være at ingen gidder å fiske dem for konsum. Ørret, røye, sik, abbor og gjedde er alle fisker som et fiskemottak burde kunne ta i mot. Og tjene penger på.

Fisk fra Nordsjø_edited-1
I Norsjø i Telemark er det hele 14 registrerte fiskearter. På bildet ser du både røye, ørret, abbor, sik, gjedde og sjøørret. Tatt en natt for noen år siden. Hvorfor skal fisken i sjøene råtne bort? Vi har det nok altfor godt, med ferdigmaten vår.

Men skal man få opp interessen og bruken av innlandsfisk trengs det penger, mange penger. Ikke bare til fiske og foredling, vi må læres opp til å like fisken igjen, og kunne tilberede den.

Sikretter_edited-1
Alt dette er laget med sik fra Norsjø i Telemark. Er det riktig at siken skal ligge og råtne?

Og hvorfor ikke eksportere den også. De står i kø nedover i Europa! Det er bare snakk om å ha nok. Og det har vi.

Abbor med mandler_edited-1
Stekt abbor med mandler og pommes frites. Enkelt servert med en sitronbåt. En delikatesse, slik de serverer den på en av de mange restaurantene langs Maggioresjøen.

Utnytt fiskeressursene i sjøene våre. Start opp et fiskemottak med utsalg, og lever fersk filetert fisk og fiskeprodukter til fiskediskene og reiselivsbransjen. Dette er kortreist lokalmat på sitt aller beste! Det vil 100% sikkert bli etterspurt!

Innlandsfisk, meny
På denne menyen finner vi abbor, ørret, røye, laks og sik. Alt fra den lokale sjøen.

De nord-italienske sjøene

Gjør som de gjør langs de nord-Italienske sjøene; Maggioresjøen, Luganosjøen, Comosjøen, Gardasjøen; alle har de yrkesfiskere som leverer til butikker, hoteller og restauranter. Og mathungrige lokale og turister kjøper! Også nordmenn. Men vel hjemme i gamlelandet igjen er vi tilbake i det gamle sporet, vi etterspør ikke slik fisk i Norge. Vi får jo ikke tak i den!

Fiskere Maggiore
Langs de nord-italienske sjøene ligger nye og gamle fiskebåter. De forsyner butikker, hoteller og restauranter med fersk innlandsfisk.

Samvirker

Småskalaprodusenter i Italia er bygget opp i små samvirker. Ikke noe galt i det, det er jo ikke noe annet enn lokale fiskere og små fiskeforedlingsbedrifter som er gått sammen om å gjøre næringsveien sin levedyktig. Hjelpe hverandre fra fisken trekkes opp og til den ligger ferdig tilberedt som de deiligste retter på tallerkenen.

Sik og maislid_edited-1
Fersk sik og maisild utenfor den lille fiskebutikken i Menaggio ved Comosjøen.

Markedsføring, salg, informasjon hjelper de hverandre med. I et felles opplegg. Så enkelt er det! Ikke noe hokus pokus. Og det virker. Og det smaker. Og her trenges ikke importert dyrefòr, fòr er sjøen full av. Her trenges heller ikke medisiner og hormoner, det eneste som trengs er å ha en viss balanse i sjøene. Litt fornuftig aquakultur er vel riktig å si. Og det har de, og det får de penger til! Og fisken er økologisk! Å la maten råtne bort er de ikke interessert i. Det er her hjemme vi gjør det! Her har vi så altfor god råd til å gjøre det.

På bildet ligger en gjeddebolle bak til høyre, og en gjeddepølse foran.

Gjeddeboller

Ingredienser:
1 kilo gjeddefilet
8 egg
6 dl. creme fraiche
Salt og pepper
4 klyper cayennepepper
125 gram meierismør
litt revet muskatnøtt
sjøkrepshaler

Slik gjør du:
Kjør fiskekjøttet til en fin masse i hurtigmikser. Ha i egg, creme fraiche, salt, pepper, cayennepepper og muskatnøtt. Tilsett romtemperert smør i små klatter og kjør til blandingen blir glatt. La stå tildekket i kjøleskap i 12 timer. Varm opp en kjele med halvparten vann, halvparten hvitvin, og en fiskebuljongterning, eller kraft kokt på gjeddeavskjær og bein. Form skjestore ovale boller og la trekke i 15 minutter. (De flyter opp etter hvert). Server med hjemmelaget sennepssaus og kokte poteter med fersk dill. Pynt med noen sjøkrepshaler (scampi tails).

Sennepssaus

Ingredienser:
¼ liter fiskebuljong
1 ss. creme fraiche
1 ss søt sennep, 1 ts sterk sennep
salt, pepper og sitronsaft
Rør sammen sausen og la den sette seg litt i kjøleskapet.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

  1. Bra artikkel, men stusser over påstanden om at vi lar innlandsfisken råtne her i Norge. På hvilken måte da? Ved ikke å fiske den og dermed la den dø på annet vis?

    1. Det er vel det jeg mener, men man må jo ikke ta det så veldig bokstavelig. Hensikten er å få frem at vi lar den ligge! Og da bruker jeg ofte ord noen reagerer på. Som du gjorde nå. (Jfr. scampiinnleggene mine)

Kommentarer er stengt.