Dyrsku´n 2019: Årets matprodukt

Tre av de fire smaksdommerne. Fra venstre Hanne Frosta, Kari Skarprud og  Svein Jæger Hansen, som mange kjenner som «Reinsdyrkokken». Nesten alle de konkurrerende produktene er innlevert, og vi er klare til å begynne.

Fredag 13. september 2019 hadde jeg gleden av å sitte i dommerpanelet for dømmingen av Årets matprodukt på Dyrsku´n i Seljord. Det vil si, det er utstillerne på Dyrsku´n som leverer inn det produktet de ønsker skal være med i konkurransen. Det var høy kvalitet på samtlige av de innleverte produktene, og etter noen timers smaking og bedømming hadde vi resultatene klare.

I alt bedømte vi 24 forskjellige produkter, det vil si 24 produkter fra 24 forskjellige produsenter, i to klasser; råvare eller ubearbeidet produkt, og bearbeidet produkt. På filmen over ser du de av produktene som var innlevert da vi begynte, noen få til kom inn etterhvert. Svein gleder seg!

 • Dommerne er:
  Hanne Frosta, juryleder, Laksevåg
  Hanne eide og drev restauranten «Hanne På Høyden» i 14 år. Har tidligere jobbet på Orion, Enhjørningen, Bellevue, Finse 1222, Hotel Norge og Kafe Krystall. Utgitt kokeboken Norske smakar sammen med Linda Eide. Dommer i OsteVM i Bergen i 2018.

 

 • Kari Skarprud, Kviteseid.
  Kari har tidligere jobbet som kokk på Morgedal Turisthotell, og driver i dag eget cateringfirma.

 

 • Svein Jæger Hansen, Mo i Rana
  Kjent for mange som Reinsdyrkokken, (kåret i 2017). Dyrskukokk i flere år. Har jobbet som kokk og kjøkkensjef på Scandic Meyergården Hotell i 25 år.(Mo i Rana). Forfatter av boken «Villmarkskokeboka». Svein holder årlig kurs og foredrag om råvarer som er høstet fra naturen. I flere år har han også vært viltgrillkokk i Vi Menn.

 

 • Terje Dørumsgaard, Bø i Telemark
  Pensjonist, hobbykokk, matskribent, matblogger, idéutvikler for småskalaprodusenter. Osteprodusent fra 2001 til 2009. Dommer i OsteVm i Bergen i 2018. Skriver boken «Scampi, vår norske sjøkreps». Har kjempet mot matsvindelen med å bruke sjøkrepsens italienske navn scampi på oppdrettsrekene tigerreker og vannameireker i mer enn 20 år. Gir seg aldri!
Dømmingen er igang, og Kari og Svein konsentrerer seg om design og merking av et av produktene.
Her smakes det på en solbærsirup. Det var høy klasse over produktene, og for oss fire var smakingen en glede hele veien. Før vi diskuterte de smakte produktene ble poengene fra hver av oss notert ned. Det vil si; vi samtalet nok litt, men vi prøvde å ikke påvirke hverandre. Og, vi vurderte produktet, ikke produsenten.

Svein Jæger Hansen med et av produktene som vi følte lå helt i teten, og som det var spenning omkring helt til poengene ble summert.

Juryleder Hanne Frosta med et tenksomt blikk under summeringen av de enkelte produktenes poeng. Kari summerer.

Og vinnerne ble:

 • Naturelle eller ubearbeidede produkter/råvarer:
  «Rørosviddas perle», mørbrad av reinsdyrkalv fra Rørosrein. Sørsamefamilien med Eva Nordfjell og ektemannen Magne Haugom i spissen driver Rørosrein. Eva er daglig leder, Magne har ansvaret for reinflokken på fjellet.
 • Bearbeidede produkter/råvarer (Dessverre har vi ikke bilde av trøflene.)
  «Sjokoladetrøfler med lun geitost og bær» fra Stordalen Gardsbruk i Tinn. Sjokolade med geitemelk fra Stordalen Gardsbruk, og bær fra Bø og Sauherad i Telemark: Naturell, tyttebær, solbær, og kirsebær.(kirsebær fra Lindheim Ølkompani på Gvarv.) Sjokoladetrøflene er produsert av Merete Olavsdatter Nordbø i Bø.

Juryleder Hanne Frosta omtaler produktene i videoen fra premieutdelingen ovenfor.

Reinsdyr ytrefilet med soppstuing i sopp

Tilslutt får du en oppskrift med ytrefilet av reinsdyr med sopp og geitemelk. Skulle gjerne hatt en av Sveins oppskrifter men det får bli i et annet innlegg, dere får ta til takke med en av mine egne.

KLIKK PÅ BILDET SÅ KOMMER DU RETT INN I OPPSKRIFTEN!
Print Friendly, PDF & Email