Dåhjort med trompetsopp

En fin ytrefilet av dåhjort er klar for litt trimming. En god kniv som denne utbeningskniven er utmerket til å ta jobben.

Vi hadde igjen en dåhjortfilet i fryseren (Dama dama); eller dådyr som de også heter. Og den tok vi denne dagen. Dåhjorten er i familie med hjort, men mye mindre, og har et deilig kjøtt med en anelse viltsmak, for dette er jo vilt fra oppdrett. Og jomen lå det ikke en pakke med gul trompetsopp i fryseren også! Også den tok vi.

Enkelt og greit; det lyse skinnet er borte, og kjøttstykket er klart for videre bearbeiding,
Soyasaus, en sjalottløk, crema di balsamico, og druegele fra egne druer på Borgja gård i Bø er klare til å smaksette dette deilige kjøttet; som en deilig litt fyldig sjysaus. Egentlig trenger du bare salt og pepper, men vi ville forsøke en liten vri denne dagen.
Noen vårløk og soppen får steke seg ferdig i en blanding av jomfruolje og smør; bare smør har lett for å bli litt for brunet, det hjelper oljen til at det ikke gjør. Krydret med salt og pepper.
Sjalottløken er finhakket, og får surre i jomfruolje et par minutter før geleen legges i.
Soyasausen og balsamico er tilsatt, og alt får putre et par-tre minutter. Ha i litt mer smør og evt. olje tilslutt.
Ytrefileten er akkurat ferdigstekt, også den i en blanding av olje og smør, etter salting og pepring fra kvern.
Etter steking må kjøttet hvile et kvarters tid. Det gjør du enkelt ved å pakke den inn i folie, og legge et kjøkkenhåndkle over.
I mangel av fersk rosmarin drysset vi over litt tørket rett før sjysausen var ferdig. En deilig potetstappe, litt grov, er akkurat ferdig, og smaksatt med salt, pepper, revet muskatnøtt og litt løkpulver. En god klatt smør ble blandet i tilslutt.

Og slik ble det; potetstappen, mykstekt gul trompetsopp, vårløk, og skiver av ytrefileten, hvor sjysausen ble fordelt over kjøttet. Kjempedeilig alt sammen.

Print Friendly, PDF & Email