Pinkel og grønnkål

6. Pinkeltallerken_edited-1Ja, hva i all verden er nå dette for noe? Vel, grønnkål er grønnkål, og nylig introdusert i matbutikkene igjen, og pinkel er en pølse fra nordtyskland. Laget på bl. annet havregryn.

Pinkeltallerken ny
Denne hadde vi igår, med hjemmelagde sylteagurker og den siste grønnkålen fra hagen, kokt med litt creme fraiche, salt og pepper, og revet muskatnøtt.

For hvem har brukt grønnkål her de siste årene? Derfor henter vi et par oppskrifter fra utlandet, hvor denne sunne kålen brukes mye. Den andre oppskriften er grønnlangkål fra Danmark. som passer til mye god kjøttmat.

4. Pinkelpølser_edited-1
Pinkel er havregrynspølser. Her oppvarmet med ribbestykker og grønnkål. Pølsene er nyrøkte. Retten spises etter den første frosten.

Pinkel er en røkt, grov havregrynspølse som er veldig populær i nordvesttyskland, særlig i området rundt Oldenburg og Bremen, og i Friesland. Områder hvor grønnkål er veldig populært. Og tiden for pinkel er etter at frosten har vært innom.

1. Grønnkål, utplantet_edited-1
Her er de sådde grønnkålplantene nettopp plantet ut i hagen. Grønnkål er den mest vitaminrike grønnsaken, og mest hardføre av de dyrkete kålsorter.

Oppskriftene er ofte små slakterihemmeligheter, forskjellige fra by til by, men består hovedsakelig av flesk, havregryn, oksetalg, spekk, løk, salt og pepper, og krydder.

En enklere versjon er med medisterdeig, og den passer nok bedre dersom noen vil prøve seg på den her hjemme. Fordi vi ikke får tak i råvarer som ister og nyretalg. Det er det mange år siden vi gjorde! Så server den gjerne sammen med røkt julepølse! Men under er oppskriften vi brukte.

3. Pinkel und grünkohl_edited-1

Bremer Pinkel

Ingredienser:
1 kilo ister
600 gram løk
1 kilo oksenyrefett
1 kilo havregryn
78 gr. salt
4,5 gr. hvit pepper
4,5 gr. paprika
4,5 gr. nellik
noen ribbestykker.
Slik gjør du:
Grovhakk løken. Fjern skinnet på isteret. Kjør ister og løk gjennom den største hullskiven i kjøttkvernen. Finhakk nyrefettet. Bland ister, løk og nyrefettet med havregrynene. Bland i krydderet og rør godt sammen. Fyll i kroktarm og la trekke i kokende vann i 20 minutter.  Bind så opp i 10 cm lange pølser. Avkjøl. Heng opp til tørk over natten. Kaldrøyk pølsene 5-6 timer ved 17 – 20 grader. Ribbestykkene koker du i pølsevannet, og bruner litt etterpå. Server med gode poteter. Ble spist etter første frosten.

5. Grønnkål, klar
Stilkene er akkurat skåret fra grønnkålen. Nå er den klar til å finhakkes, for å bli til grønnlangkål.

Grønnlangkål er en dansk måte å bruke grønnkål, som ofte serveres sammen med kokt skinke eller hamburgerrygg. Den går også fint sammen med svinestek, ribbe, stekt and eller gås, og flesk.

7. Grønnkål, grønlangkål
Grønnlangkål skal være fast i konsistensen. Det regulerer du selv underveis. Og kålen skal være mør og tyggbar.

Grønnlangkål

Ingredienser:
500 gr. finhakket grønnkål
litt kjøttkraft
60 gr. smør
3 dl. kremfløte
2 spskj hvetemel
Salt og pepper
revet muskatnøtt
Slik gjør du:
Skjær alle stilkene fra grønnkålen. Finhakk den, og lag en hvit saus av smør mel og fløte. La kålen surre med 10-15 minutter. Spe med god kraft (NB! retten skal være fast i konsistensen)

8. Andebrysstek og grønnkål
Grønnlangkål servert til andebrysstek. Også rødkål er med. Og gode poteter og en saus på kraften fra andesteken.

Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Kok sakte videre til du synes konsistens og mørhet er bra. Retten brukes ofte til kokt skinke eller hamburgerrygg. Vi har brukt den til stekt andebryst.