Lammeskank med grønnkål

Lammeknoke ingr
Grønnkålen har fått en time i fryseren, og er klar til å kokes. Sjalottløk og urter fra hagen får putre med lammeskankene; rosmarin, sitrontimian og litt merian.

Lammekjøtt får du hele året som frossent, men det er noe eget når høstlammet eller påskelammet kommer. Ferskt, deilig og smakfullt kjøtt. Vi har prøvd årets ferske lammeskanker, og servert dem med grønnkål fra hagen, og Tysklands pasta; spätzle. Og med litt annet fra hagen også, ble det riktig godt.

Grønnkål
Et utrolig år for grønnkål hos oss! Ikke én sommerfugl har fått legge egg under duken vi brukte. Og dette er bare toppen av en av plantene. En skikkelig vinterforsyning blir det. Også sjalottløken som vokste imellom de to grønnkålradene ble fine.
Grønnkål med isbiter
Grønnkålen har kokt i ca 40 minutter, silt av, og lagt i isvann for å beholde fargen. Så gjenstår å la den surre i pannen med creme fraiche eller fløte, salte, pepre og rive over godt med muskatnøtt. Og så er den er klar for bordet.
Spätzle
Å røre spätzledeigen blank krever litt krefter, og litt tid. Men resultatet blir som regel bra. Så skal den presses over kokende vann gjennom en potetpresse eller et dørslag med litt store hull. Og til slutt gratineres.
Spätzle ferdig
Spätzlen er klar for gratinering. Oppbløtt tørket steinsopp er lagt over. tilslutt en god ost over formen, gjerne parmesan eller en smakfull norsk ost. Så inn i ovnen en ti minutters tid på 200 grader.

Spätzledeigen

400 g. fint hvetemel
1/4 liter melk
3-4 egg
1 strøken ts salt
Slik gjør du:
Bland ingrediensene godt, visp eller rør til den blir blank. La deigen stå i bollen overdekket et par timer. Kok opp godt med vann. Press igjennom en potetpresse eller spätzlepresse, lit og litt. Den er ferdig når den flyter opp. (Du kan også bruke et dørslag med litt store hull)
Sil av og ha over i et ildfast fat. Salte og pepre litt, og riv over muskatnøtt. Oppbløtt steinsopp i små biter på toppen, og til slutt revet ost og noen smørklatter. Så 10 minutter ved 200 grader, gjerne litt grilling til slutt, da blir den sprø på toppen..

Lammeknoke steker
Brun skankene i smør eller olivenolje. Ha på en god kraft, og legg i sjalottløken. Gjerne noen hvitløkkløfter også, i tillegg til urtene. Legg på lokk og la småputre en halvannen times tid ved 180 grader.
Lammeknoke med grønnkål, retten2
Lammeskank, grønnkål og sätzle; en deilg blanding av gode smaker som utfyller hverandre. Og Sfursat, Lombardiet beste vin etter min smak. Laget på 100% Nebbiolo, og nesten på samme måte som Amarone. Buon appetito!.