Kylling på Römertopf

Kylling er nydelig mat, kylling er hvitt kjøtt, kylling er utrolig anvendelig, kylling er lett å tilberede. Men kylling må passes på, for gjør du ikke det kan du få i deg campylobacter. Og det skal jeg love deg; det er ikke noe godt! Jeg har hatt det selv, slurvet med grilling av kyllinglår. Og akkurat nå har de store problemer med denne bakterien i Sverige. Men ikke fortvil; det finnes råd!

I dag bruker vi den spesielle Römertopfen til kyllingen; Chicko heter den, og er svært enkel å bruke. Her ligger kyllingen fra Holte gård klar for tilberedning. Det aller beste for å slippe campylobacter er å fryse ned kyllingen og tine den opp igjen. Men det beste resultatet smaksmessig får du ved å passe på under stekingen. Den må ikke bli tørr, men heller ikke ha noe synlig eller “gjemt blod”. Pass på å stikke låret med en stoppenål når du tror den er ferdig; klar væske skal komme ut. Er du usikker, stek litt til. Brystet kan da bli tørt, men er du påpasselig går det bra.

Egentlig veldig enkelt: Salte og pepre etter egen smak, spray så over litt jomfruolje. Vi har nettopp kjøpt en sprayflaske (beholder) i rustfritt stål fra Le Creuset på nettet. Svært anvendelig til de fleste matretter, på salater, til å forfine en rett, spraye over en biff osv. Du kan selvfølgelig ha trøffelolje på beholderen. Eller eddik for den saks skyld.Så var det å tre kyllingen ned over römertopfen. Egentlig kunne den vært tredd nedpå med lårene ned; litt enklere å skjære opp direkte på römertopfen da. Men pytt pytt, dette gikk også bra.Så begynner det å nærme seg, litt høyere varme de siste minuttene, og kyllingen er ferdig.Imens kyllingen gjør seg ferdig, steker vi den fryste opptinte gule trompetsoppen. Et deilig tilbehør til en deilig kylling. Noen få vanlige kantareller ligger det også der.Slik kan du skjære opp kyllingen direkte på römertopfen. Som nevnt, den hadde vært litt enklere dersom lårene hadde vært nederst. Løken og hvitløken ligger i römertopfen, og er dekket med deilig kraft fra kylling og olivenolje.Dett ser vel ikke så galt ut; i den litt store skjeen er det tomat fra boks med finhakket basilikum, salt og pepper. De store mandelpotetene er skåret i skiver, og pesto Genovese er fordelt over. Kraften er kokt inn med litt creme fraiche og tilsatt noen få dråper sukkerkulør (lovlig juks). Soppen er fordelt rundt tallerkenen, og alt toppes med en god Barbera D´Alba. I glasset selvfølgelig!

Ingredienser:
1 12-1300 grams kylling
mandelpoteter
tomat fra boks + basilikum
pesto Genovese
løk og hvitløk i biter

jomfruolje
creme fraiche
salt og pepper
römertopf, alternativt en tom ølboks eller en flaske
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene når det gjelder stekingen. Løken og hvitløken legger du i römertopfen med litt jomfruolje, de skal smaksette, og kan gjerne kjøres med stavmikser til sausen. Potetene kokes på vanlig måte, med skallet på, skjæres i skiver og legges opp med pesto som på bildet. Stek soppen i jomfruolje, med litt salt og pepper. Tomatblandingen er 1 boks som varmes opp med finhakket frisk basilikum. Kok inn kraften fra kyllingen med litt creme fraice, ha i et par dråper sukkerkulør, og evt krydre etter egen smak.

%d bloggere liker dette: