Brosme med egen asparges

Brosme er en deilig fisk; fast og fint i kjøttet, og smakfull. Litt plundrete å få ut ryggbena kanskje, men et triks er å legge filetene på ryggen og skjære ned på hver side av den brune randen hvor bena ligger. Og akkurat det har vi gjort på bildet over; filetene er benfrie, om enn noe mindre. Noe irriterende synes jeg det er at med en gang en lite spist fisk “oppdages”, og begynner å selge bedre, ja da skrues prisen merkbart opp. Hvorfor er det ikke mulig å la oss ha iallfall noen få “ufiskeslag” eller kjøttstykninger i den litt rimeligere delen av prisnivået?

En enkel måte er å dampe fiskeskivene; en bambusdamper med et tilklippet bakepapir går veldig greit. Følg med etterhvert som fiskekjøttet forandres fra noe gjennomsiktig til det er helt hvitt, da er fisken ferdigdampet. For lenge gir tørt og hardt fiskekjøtt, og det liker ingen.

Her er de smakfulle aspargesene fra hagen skåret opp i passe biter; aspargeshodene tar vi vare på til pynt. En klase tomater får være med på tallerkenen, det gir både syrlig og sødmefull god smak og pynter opp. Aspargesen får koke opp og trekke et par-tre minutter i litt saltet vann, til fargen akkurat har skiftet til mørkegrønn. Slå av vannet og la dem ligge et par minutter til du skal bruke dem. Da har de gjort seg ferdige.

Tomatene lar du steke i litt varm jomfruolje 3-4 minutter, da er de varme og smakfulle nok. Du trenger ikke snu dem.

Og slik la vi opp; fisken i midten, aspargesen fordelt rundt med spissene lagt for seg, tomatklasen, og noen råskrelte kokte mandelpoteter. Drypp over litt av jomfruoljen som du stekte tomatene i. Kvern noen saltkorn over fisken tilslutt.

 

Print Friendly, PDF & Email