Avkokt laks med Sandefjordsmør

Avkokt laks med Sandefjordsmør er ikke noe man bare kan spise 17. mai, selv om det var akkurat det vi gjorde i år. Laks er godt hele året, selv om Omega 3-innholdet skal ha blitt mindre år for år i oppdrettsfisken. Da jeg vokste opp fantes bare vill laks, men den var til gjengjeld ganske dyr. Noe oppdrettsfisken også er blitt etterhvert, i eksportlandet Norge. På bildet tre fine, store skiver. Disse er pusset litt på for å slippe så mye som mulig av finner og annet uønsket.

Lakseskivene fikk trekke en 8-10 minutter i vann tilsatt litt salt, noen pepperkorn og et laurbærblad.

De enkle ingrediensene til Sandefjordsmøret; 200 gr smør i skiver/biter, persille (skulle vært gressløk, men det hadde vi glemt å kjøpe!), sitronsaft og 2 dl fløte.

Kok inn  fløten uten lokk på kjelen til halv mengde. Pisk inn det kalde smøret uten at det koker.

Smak til med sitronsaften og ha i persillen. Kvern over hvit pepper og bland godt.

Helt enkel agurksalat i dag, men istedenfor vanlig eddik brukte vi hvit balsamisk, og sprayet over før alt ble blandet godt; jomfruolje, eddiken, en teskje sukker, og litt salt. Kvern gjerne over litt hvit pepper her også.

Og slik serverte vi denne deilige retten fra “gamle dager”; med en sitronskive, agurksalat, Sandefjordsmør og kokte poteter (Beate). Og en deilige, enkel Soave fra en av produsentene vi besøkte for noen år siden, da vi bodde der en ukes tid.

%d bloggere liker dette: