
Det er like hyggelig og matnyttig hver gang å besøke fiskebutikken Brødrene Berggren i Sandefjord. Kunnskapsfull og hygglig betjening, et flott utvalg av ferske sjømatråvarer og fiskemat, og en anledning til en god lunsj før vi kjører opp til Bø igjen. Hadde vi enda hatt flere slike spesialforretninger i Norge. Og,- hos Berggren er navnet scampi på oppdrettsreker borte. Nå heter tigerreker tigerreker. Første jeg har sett som kaller det ved riktig navn i Norge. De som ødelegger for vår norske sjøkreps ved å tillate matsvindel, er det norske Mattilsynet, som altså mangler basiskunnskapen om norsk sjøkreps og oppdrettsreker fra varmere farvann. Egentlig en stor skam! En rekke henvendelser har ikke ført til noe som helst. Du får også en deilig oppskrift med scampi (norsk sjøkreps).
Akkruat denne dagen var det ikke oppdrettsreker vi var ute etter, det har vi sluttet å spise, da bruker vi heller store villreker eller gode norske reker. Nei, i dag var vi ute etter fersk fisk av det litt mer uvanlige slaget. Skjønt, et par av dem er jo kjente, men ikke så ofte brukt. Litt dyre er de også, men kvalitet har alltid kostet litt, og man må jo unne seg god sjømat! Legger ut oppskrifter med det vi fant i andre innlegg, så følg med! Hvorfor ikke abonnere på bloggen min, den er full av spennende matinnlegg, og oppskrifter du sjelden finner andre steder.
Scampi gratinert med dillolje
Scampi eller norsk sjøkreps, som er det norske navnet, er et av verdens beste skalldyr. Og den kan varieres i det uendelige; små scampi til pasta og gryteretter, litt større kan du fritere, steke koke, dampe, marinere, servere som carpaccio, som ceviche, i sushiretter og mye mye mer. Egentlig en glemt råvare inntil nå nylig, derfor var matsvindelen mulig.
Sjalottløk, hvitløk, dill og to oljer; jomfruolje og ramsløkolje, I tillegg til litt trøffelolje til høyre.
En 6-8 kirsebærtomater delt i smått og den finhakkede dillen ligger klare. Dillen til gratineringen, tomatene til den lille “salsaen” vi brukte.
Løken og tomatene har fått putre i litt jomfruolje. Stek løken blank, og la den kose seg sammen med tomatene og litt salt og pepper. Den flyktige trøffeloljen blandes forsiktig i ved serveringen.
Vri av hodet og klør, og del scampihalene nesten igjennom med en god kniv eller fiskesaks. Ta ut den sorte strengen.
Bland sammen ramsløkolje og dill, salte lett, og legg oljen på kjøttet som på bildet. Så setter du det ildfaste fatet inn ved 200 grader, og tar ut igjen når det nesten gjennomsiktige kjøttet har forandret seg til hvitt.
Hodene og klørne damper du en 8- 10 minutters tid over ikke alt for sterk damping. Kjøttet i klørne og hodet skal dampes faste, men ikke for lenge. Smaksmessig er hodekjøttet det som smaker mest på sjøkrepsen, paven tar du selvfølgelig ut først. I så store scampi som dette er det masse deilig kjøtt i klørne. De hugger du nesten over med en stor kjøkkenkniv, og kjøttet pirker du ut med en krabbe eller hummergaffel. Etter at du har kost deg med sjøkrepshalene.
Dette deilige salte urtebrødet passet veldig godt til sjøkrepsen. Vi ristet skivene i ovnen. En deilig smak av tørket basilikum og litt annet.
Slik la vi opp denne deilige scampiretten, også med litt aioli og et godt glass vin. I noen tiår gamle seriøse kokebøker finnes det mange god scampioppskrifter, alle med scampinavnet der hvor sjøkreps er brukt. Norsk sjøkreps var jo kjent over hele verden under navnet scampi! Den gang det ikke fantes oppdrettsreker som en alt for pengekjær matbransje kunne svindle med. Tenk å ødelegge den norske sjøkrepsen på en slik måte; sette det italienske navnet på norsk sjøkreps på oppdrettsrekene! Scampi. Dessverre finer du ingen norske kokebøker med retter med sjøkreps hvor scampinavnet brukes lenger. Selv ikke signaturretten Scampi fritti. Det sørger en bevisstløs kokkebransje for!
Ingredienser:
2 store sjøkreps til hver
dill
jomfruolje, ramsløkolje og trøffelolje
urtebrød
sjalottløk, hvitløk og kirsebærtomater
gjerne også en god aioli
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.