Blåskjell med Marsala

Blåskjell Marsalarett2

Våre norske blåskjell er noen av de beste du kan få. Det er nok vårt rene, kalde farvann som må ta æren for at sjømaten vår er så god.Mytilus edulis, som er det latinske navnet, var tidligere fattigmannskost, men i dag elsket av både fattig og rik. Eng; blue mussel, Ty; Miesmuscheln, Fr; Moule, It; cozza eller mitilo comune, Sp; mejillon.
Elsket i mange land, og kalt Naturens gave til menneskene. Med sitt smakfulle kjøtt, er blåskjell et høyverdig næringsmiddel, rikt på mineralsalter, jern, A,B,C og D vitaminer, og eggehvitestoffer. Både naturens og oppdrettede blåskjell er topp mat. Og ett blåskjell kan legge mellom 5 og 12 millioner egg 2 til 3 ganger i året! Ingen mangel på råvaremuligheter altså.

Blåskjell Marsala råvarer
Enkelt og godt; blåskjell, løk, hvitløk, litt chili, marsala og persille. I tillegg til masse revet økologisk sitronskall. Denne ble laget med en dyr, tørr Marsala kjøpt i Danmark. (Den eneste tørre de hadde). I Norge får du ikke tak i tørr Marsala!

Hvorfor ikke prøve denne deilige spise med Marsala, den sherryaktige vinen fra Marsala på Sicilia. Du får den både søt og tørr, og i mange lagringsgrader, på polet dessverre bare søt. Men fortvil ikke, det går også fint med en tørr sherry.

Blåskjell marsala koker2
Skjellene er i ferd med å åpne seg, det gode tilbehøret ligger under og tar til seg væske og smak.

Marsala er for øvrig en vin som brukes veldig mye i matlaging; kalve- eller kalkunsnitsel, i gryter, chicken marsala med den søte typen. Deilig servert kald til parmesan og blåmuggoster. Og den må ikke mangle i Zabaglione. I det hele tatt; en vin med et mangfoldig bruksområde. Ikke så mye brukt her hjemme.

Blåskjell Marsalarett

Blåskjell med Marsala

Ingredienser:
1 nett blåskjell
2 små eller en stor sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 dl. Marsala + litt olivenolje
revet skall av 1 økologisk citron
1 liten skive fersk chili
baguette i skiver, stekt i ovn

Slik gjør du:
Ha litt olivenolje i en kjele, og begynn å varme opp. Ha i løk, hvitløk, chili, og grovhakket persille, og la putre litt. Ha i de rengjorte skjellene, husk å kaste de som ikke lukker seg når du banker på dem. Strø så over sitronskallet. Kok opp, og hell over marsalaen. Kok til skjellene har åpnet seg. Legg opp som på bildet, fordel kraften på tallerkenene. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Server med toast av baguette som på bildet. VELBEKOMME.