Klippfisk på Siciliansk

Klippfisk siciliansk2_edited-1

Den beste klippfisken i verden er den norske. Og brukes i tonnevis i Italia, Spania, Portugal, Frankrike og mange andre land. Men alt for lite i Norge. Dessverre!For riktig tilberedt klippfisk er et must. Og ikke bare en bacalaorett med tomater og løk. Klippfisken er utrolig anvendelig. Vi vet bare ikke om det!
Og tørrfisk var en av de første matvarer som ble gjenstand for internasjonal handel.

Klippfisk siciliansk 1
Fine skinn og benfrie klippfiskskiver er klare til å fritéres i en god olivenolje.

På 1500-tallet begynte hollandske og engelske fiskere havfiske på New Foundlandbankene. Fisken ble tørket og saltet og markedsført som klippfisk. Naturlig nok ble de store konkurrenter til den norske tørrfisken.  (Først rundt 1750 begynte man for alvor å fremstille klippfisk på Nord-Møre, som ble hovedstaden for produksjon og omsetning.)

Klippfisk siciliansk stekes2
Oljen bruser, og fisken er lagt i. Til høyre putrer tilbehøret. Olivenolje er kanskje det aller beste du kan fritére i. Se link til egen artikkel nederst.
Klippfisk siciliansk stekes_edited-1
Fiskestykkene ligger til avrenning. Egentlig fin og ikke for fet vintermat for oss nordboere.
Klippfisk siciliansk_edited-1
Jeg kan love deg at denne Sicilianske klippfiskretten er god. Vi har jukset litt, og tilsatt tørket estragon og dill, og det ble faktisk nydelig. Som drikke bruker vi en kjølig litt kraftig hvitvin.

Klippfisk på Siciliansk vis

Ingredienser:
fine skiver oppbløtt klippfisk til 4
olivenolje til fritering, vi bruker jomfruolje
1 bunt persille, finhakket
mel
3 sjalottløk, grovhakket eller i ringer
3 hvitløkfedd, grovhakket
16 oliven
litt estragon, gjerne tørket
litt tørket dill

Slik gjør du:
Brune løk og hvitløk, og ha i persillen, dillen og estragonen(disse to kan sløyfes, de hører ikke med originalt. Men er deilig i retten). Tilslutt har du i oliven, de skal bare varmes opp. Varm opp olivenoljen til en fyrstikk freser. Vend fiskestykkene i mel, og stek (fritér) dem, noen få av gangen. Legg på tørkepapir for avrenning. Legg opp som på bildet.

Print Friendly, PDF & Email