Aubergine i fløte

Raavarene aubergine
Aubergine, sjalottløk, sylteagurk, persille, smør, tomater, pinjekjerner, eddik og olivenolje er det du trenger til denne deilige forretten.

Aubergine er egentlig en deilig grønnsak, bare du steller den pent. Planten har man brukt siden 1300-tallet i middelhavslandene, selv om den stammer fra India og Kina. Den kalles også eggfrukt eller eggplante, og finnes i flere forskjellige farger og utseender. Kjøttet er litt svampaktig, og det er viktig at den er helt moden når du bruker den, ellers vil den være bitter. Auberginer spises aldri rå, men kan brukes på mange måter; stekt, grillet, fylt osv. Moussaka kjenner de fleste, denne greske deilige retten, som ikke er altfor arbeidssom.
Aubergine har ikke så utviklet egensmak, derfor er det viktig med litt gode urter eller krydder i rettene; basilikum, oregano, timian, rosmarin, salvie og hvitløk er noen. Eller litt kanel!

Aubergine stekes
Mens aubergineretten steker ferdig, lar du tomatskivene putre i litt olivenolje som du krydrer etter egen smak, gjerne med litt oregano eller basilikum.

En grei måte å fjerne bitterstoffene på, er å la aubergineskivene ligge overdrysset med litt salt 20-30 minutter. En annen ting å huske på er at den suger til seg fett som en svamp! Du kan bøte litt på det ved å vende dem i mel etter saltingen, altså før du steker dem. Sitron er med å fjerne at skivene blir brune når du skjærer dem i skiver, og gjør også at de ikke trekker til seg så mye fett under stekingen.

Aubergine i fløtesaus

Ingredienser:
2 store auberginer
50 gr smør
1 stor sjalottløk, finhakket
finhakket persille
2 sylteagurker, hakket
25 gr lettbrunte pinjekjerner
0,75 dl hvitvinseddik
1 dl kremfløte
salt og pepper fra kvern
2 store tomater + 8 basilikumblader.

Auberegine i fløte

Slik gjør du:

Forvell auberginskivene i lettsaltet vann i to-tre minutter. Sil av og avkjøl. Ha løken i halvparten av smøret. La steke en fem minutters tid mens du rører innimellom. Ha i persillen, sylteagurkene og pinjekjernene. Bland litt, og hell på eddiken. Kok dette nesten helt inn, hell i fløten, og la det trekke litt på svak varme. I en annen panne steker du  aubergineskivene, i flere omganger, lett brune på hver side i smør. Ha auberginskivene i sausen og la putre under svak varme 8-10 minutter.
Skold tomatene, skyll i kaldt vann og dra av skinnet. Del i 4 og grav forsiktig ut frø og tomatsaft. Stek et par minutter i god olivenolje.
Legg opp som på bildet over. Pynt med et par basilikumblader.

I det italienske praktverket “Sølvskjeen”, ligger originaloppskriften til denne retten.

%d