Laks og kamskjellspyd

Laks og kamskjell går godt sammen, og laget som spyd på sitrongress med perleløk og grønn paprika blir de nesten små kunstverk. Vi har brukt Salmalaks og kanadiske rå kamskjell fra Jacobs, om de har vært fryst og tinet er jeg usikker på. De er av arten placopecten magellanicus, USA og Canadas mest brukte, og ikke de samme som vi selv har langs kysten vår pecten maximus. 300 arter kamskjell finnes i verden, 40 av dem har kommersiell betydning. Gode er også disse, men jeg savner den røde corailen (rognen).

En økologisk sitron, perleløk, grønn paprika og 4 sitrongress som spyd; en litt stor forrett til to personer, eller en litt liten hovedrett.
Tørr Wermouth (Noilly prat), smør, og estragon blir til en deilig saus.
Alt er tredd på sitrongresset og klart til å grilles på grillmatte.
Smelt 25 gram smør og drypp i saft fra en halv sitron, kvern over litt hvit pepper og salt, og rør i paprikapulver (søt type). Så pensler du alle spydene med denne sausen, resten skal brukes i wermouthsausen.
Spydene er penslet, resten av sausen du penslet med får koke inn med wermouth, finhakket estragon og 25 gram smør til den tykner litt.
Spydene grilles på grillmatte på høy varme noen minutter, følg med selv, når laksen skifter farge er de ferdigstekt, snu dem rundt under stekingen. Kamskjellen kan godt være nesten rå.
Server med den deilige sausen og villrisblanding smaksatt med en god soyasaus; her en blanding av vanlig og soppsoya. Et glass avkjølt hvitvin som tåler litt syre går bra; en god riesling for eksempel.
Print Friendly, PDF & Email