Asparges 2017

Vårkylling med asparges2

Her i innlandet hos oss har ikke aspargesen begynt å skyte opp enda, men i løpet av noen dager regner jeg med at det skjer. En god vår kan du regne med å høste fra rundt 20. april og til St. Hans, av denne kongen blant grønnsaker.  Snart er de norske klare i butikken. Men de er altfor få! Dagens oppskrift er vårkylling fra Holte gård, med brenneslestuing og selvfølgelig asparges.Joda, du får kjøpt asparges nesten hele året. Og gode er noen også, om enn noe vasnere enn de norske. Og butikkene er ikke mye flinke til å oppbevare dem! Men de beste kan du dyrke i din egen hage.

Aspargestang
Fint kan det være. Her en aspargestang fra en svunnen tid. I Tyskland selvfølgelig. Aspargesland nr. 1 kanskje.

Det kalde norske klimaet passer ypperlig for aspargesplanten, og gir deg en smaksrikdom du skal lete lenge etter. Slik sa Henriette Schønberg Erken det rundt det forrige århundreskiftet:

I godhet og sprøhet overtreffer de norske asparges langt de hjemførte.

Aspargesplante, liten
Disse små krabatene har sådd seg selv i hagen vår. De planter jeg om og lar få vokse seg store.

Selv om opprinnelsen er noe uklar har Asparagus officinalis vært dyrket i flere tusen år. Det eldste maleriet av planten finnes i Pompei og er fra år 10 før Kristus. Men allerede 500 år tidligere anvendte man asparges som legeplante i Kina, Persia og Grekenland.  Og år 300 f.k. ble den et vanlig næringsmiddel. Frem til da hadde agurken vært hovednæringsmiddelet for den enkle borger, som for Pytagoras og Sokrates.

Bavette nr 13 med asparges4
Hvorfor ikke prøve en Bavette nr 13 med asparges og en tomat i små terninger? Og kanskje litt persille. En god olje og revet parmesan gjør den jo enda bedre!

140 år senere skrev den romerske konsul Cato den eldre dyrkingsanvisning for asparges. Og omkring Kristi fødsel ble den første kjente aspargesoppskriften skrevet ned av kokebokforfatteren Apicius. Få planter har vært elsket og omskrevet gjennom tidene som «kongen blant grønnsaker».

1. Aspargestopp
En enslig asparges, akkurat kommet opp av bakken. Stikker du denne 20 cm. ned i jorden, får du hvit asparges med lilla topp. Og det er in nedover i Europa.

En enslig asparges

Maleren Manet malte i sin tid en aspargesbunt på oppdrag. Kjøperen ble så begeistret at han ga Manet 1 000 istedenfor 800 franc. Noen dager senere mottok han et maleri av en enslig asparges, med beskjeden: «I Deres bilde manglet en asparges»

Det fremhevede bildet på toppen

Asparges som forrett servert på hvit serviett, med en enkel dressing og revet parmesan til å dyppe i. Enkelt og godt. Her er både grønne og hvite. Ha gjerne en skyllebolle ved siden av. Egentlig en god gammel oppskrift! Skrell og kok de hvite et par-tre minutter lengre enn de grønne. De grønne er ferdige når de skifter farge til mørke grønne.

I innlegget del 2 går vi litt mer inn på dyrking i din egen hage.

Vårkylling med asparges

Vårkylling med asparges og brenneslestuing

Ingredienser:
4 vårkyllinger på 4-500 gram, eller 4 halve vanlige kyllinger
½ dl. hakket basilikum
1 ½ spskj. finhakket rosmarin
1spskj finhakket timian
Salt/pepper
2 laurbærblad
3 spskj. raps eller olivenolje
200 gram sæterrømme eller creme fraiche
Gressløk til å drysse over
Olje og smør til steking
Slik gjør du:
Klipp evt. skjær av vingespissen og det nederste på lårbenet og del kyllingene nesten igjennom(som en sommerfugl). Trykk dem litt flate med håndbaken. Bland urtene med oljen og kjør i stavmikser. Pensle kyllingene med marinaden, og la ligge kjølig 1 times tid. Salte og pepre lett og brun dem på begge sider, i olje og smør, ½ av hvert. Legg et laurbærblad under hver halvdel. Stekes så i 160 graders ovn i 30 minutter. Drypp over stekeskyen flere ganger under stekingen. Brunes kort på grillen til slutt.

Ta ut kyllingene og kok inn sæterrømm evt. creme fraiche mens du visper lett. Legg i kyllingen og varm opp. Server med sausen over og masse finklippet gressløk. Legg på 3 asparges i vifteform til hver, og ha 3 spiseskjeer brenneslestuing over ved viftens ”rot”.
Server med mandelpoteter eller linser/bønner.

Brenneslestuing

Ingredienser:
1 liter unge brennesleblader
smør, mel og melk
salt og pepper
revet muskat (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Forvell og finhakk brenneslen. Lag en forholdsvis tykk hvit saus av smør, mel og melk. Spe gjerne med litt av kokevannet. La koke til melsmaken er borte, ca 5-10 min utter. Ha i brenneslen og la surre med et par minutter. Rør godt. Tilslutt krydrer du med salt, pepper og nyrevet muskat. Avrund gjerne med litt meierismør rett før servering(må ikke koke). Bruk samme oppskriften til meldestokkstuing, hvor du bytter ut med blader og bløte stilker av meldestokk.

Asparges

Siden aspargesens egensmak er svært ømfintlig, må du ta hensyn til det ved tilberedningen. Aller best smaker den på voksestedet, altså rett fra din egen hage. Når du bruker grønn asparges skjærer du av den nederste trenete delen (de skal ikke skrelles), og koker dem 2 – 4 min i godt saltet vann.De er ferdige når de akkurat har skiftet farge fra lys til mørk grønn. Du kan også ha en klype sukker i kokevannet.