Svarthyllbær gir en deilig kompott

Sorthyllbær2

Svarthyllbær er andre del av bruken av svarthylltreet. Kanskje den mest mangfoldige mat og nytteplanten vi har. Svenskene kaller den fläderblom og danskene sorthyld. Av den brukes blomster, blader, barken, bærene og røttene. De buskformede trærne kan bli opptil 8-10 meter høye, og gir deg nye gleder hver vår og høst. Gartnere bruker dem ofte i alléer i byer, fordi de forbedrer luften.Uttrekk mot mageknip, omslag for opphovnede ben, et glass vin mot menstruasjonssmerter, og masse mer, utprøvd fra generasjon til generasjon. Destillat, essenser og eteriske oljer brukes også. Saften fra svarthyllbær er praktisk talt fri for sukker, men full av livsviktige vitaminer, mineralstoffer, aminosyrer og eggehvitestoffer.

Sorthyll, nyplukktet
Svarthyllbær er akkurat høstet, og klare for videreforedling til svarthyllkompott.

Og planten har vært husmiddel for mange; Hippokrates, Dioskurides, som var Keiser Nero og Claudius sin militærlege, Plinius den eldre, og Hildegard von Bingen for å nevne noen få! Kanskje har du sett reklamen for Lecitin, med svarthyllbær.

Sorthyll, renset
Bærene er renset. Ikke bry deg om de bitte små stilkene ytterst på  klasen, på svarthylltreet kan alt brukes.
Sorthyllkompott, råvarer
Enkle ingredienser til en deilig kompott; svarthyllbær, søte plommer, sitronsaft og fruktsukker.

Også bærene smaker godt

Fruktige, og sure er de. Kanskje surere enn noe annet bær. Så bærene må nok tilføres noe søtt når du bruker dem. I oppskriften i dag er det brukt søte plommer og fruktsukker, og ikke i veldig stor mengde, så syrlig blir absolutt denne kompotten. Og saften fra en hel sitron gjør jo ikke saken bedre. Men kjempegod blir den. Bærene høstes i slutten av september, og oktober. Dessverre for sent til å bruke norske plommer.

Sorthyllkompott, klar
Kompotten er klar til å kokes en 7 – 8 minutters tid. Rør forsiktig  underveis, så det ikke brennes noe fast i kjelen.
Sorthyllkompott, koker
Slik blir den etter 5 minutters koking. Når du jobber med svarthyllbær, bruk forkle, saften setter farge.

Svarthyllbær og plommekompott

Ingredienser:
1 kilo svarthyllbær, naturlig økologisk er de jo i egen hage
1 kilo søte plommer, helst økologiske
250 gram fruktsukker
saften fra en usprøytet sitron (økologisk)
Slik gjør du:
Skyll bærene godt, plukk ut de umodne og overmodne (du kan finne begge deler på klasene), og fjern stilkene(de bitte små ytterst på klasen fjerner du så godt du kan, men om noe blir igjen; alt kan brukes på svarthylltreet). Skyll plommene godt, del dem i to eller fire, og fjern kjernene. Legg bær, plommer og sukker i en passe stor kjele, ha over sitronsaften, og kok alt i 7-8 minutter. Rør forsiktig, så det ikke brenner seg fast. Servér med noen dasher fløte, og skivede mandler.

Sorthyllkompott
Og slik kan du servere den; med dasher av fløte og godt med   skivede mandler. Sursøt og deilig blir kompotten.

Dersom du ikke bruker alt med en gang, kan du ha kompotten på rene glass med tett skrukork eller patentlokk, og koke dem i 25 minutter i vannbad ved 80 grader.

Sorthyll
Og så er det bare å vente til neste sommer, og høste blomster til mange gode retter. 
Print Friendly, PDF & Email