Med rent mel i posen

1. Siv og Fredrik 2
Siv Svolsbu startet opp «Rent mel i posen» i 2012, og idag har hun flere medhjelpere i den koselige bakeribedriften. Fredrik Lønne er en av dem. Om ikke lenge går han opp til fagprøven.

Det er alltid hyggelig å stikke innom Siv når vi er i Porsgrunn, for hun har nemlig rent mel i posen. Økologisk mel, og stort renere er det vanskelig å finne det. Og når melet brukes til de fineste økologiske bakervarer, ja da er vi fornøyd. Men Siv og hennes medhjelpere tilbyr ikke bare mel og bakervarer; et godt utvalg i andre økologiske matprodukteer finner du også.

2. Inngangspartiet
Inngangspartiet i den koselige gamle bygningen i sveitserstil. Nesten som å komme inn i et lokalt bakeri i Sveits. Men her er bakervarene laget med norske, økologiske råvarer. Og besøket er økende, både av de som i første rekke er ute etter gode bakervarer, og idealister som sverger til det økologiske.

Dagen etter at vi var der denne gangen, ble Sivs bakeri, med det passende navnet Rent Mel i Posen godkjent som lærebedrift, og merket for godkjent lærebedrift ble utlevert og klistret på av Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Og Fredrik, som var på jobb, skal snart ta fagbrevet. Det er bare å gratulere!
Visste du forresten at ordtaket «å ha rent mel i posen» kommer fra «å ha rent brød i posen» og er fra presten Peder Syvs ordsprogsamling? Han levde i det 17. århundre i Danmark. Kan du tenke deg noe som passer bedre som navn på et bakeri da!

3. Utvalget
Et godt utvalg i brød, rundstykker, påsmurt til lunchkunden, og til kakemomsen finner du hos Siv daglig. Alt økologisk. Ofte må de ta ting på sparket; mangler en viktig ingrediens går man ikke på akkord med baksten. Istedenfor bakes et alternativ den dagen. Så får det andre vente til ingrediensen er tilbake igjen.

Startet opp i 2012

Siv startet opp i 2012, og både tilbud og omsetning har økt med årene. For mange er økologisk en selvfølge å kjøpe, for i takt med den økende matinteressen har også interessen for rene matvarer økt. Og akkurat det er jo gledelig for en idealist som Siv, som daglig får besøk av andre idealister som setter pris på den økologiske trenden.

4. Granola
Granola heter frokostblandingen Siv blander til. Alt økologisk, og med lokal økologisk honning fra Åge Blomstadli i Drangedal. Kan lokale råvarer skaffes, så skaffes det.

En trend mange håper får fortsette, med Danmark som et glimrende eksempel, sier noen. Der tar også det offentlige del i bruken av økologiske matvarer, i offentlige institusjoner. Men selvfølgelig; vi trenger både konvensjonelt og økologisk landbruk. Enhver får velge.
Rundt fem personer tar del i driften av bakeriet og butikken. Fredrik Lønne tar snart fagbrevet, og ellers trår Jon Arne Bratland, Ann-Helen Juve som også jobber med matfestivalen Mersmak i Skien, og Anne Sofie Willumsen til når det trengs.

5. Blomstadli
Den Debiogodkjente økologisk honningen fra Åge Blomstadli får du også kjøpt i bakeriet. Sommerhonning full av årets blomstersmaker akkurat nå, brukbar ikke bare i bakverk, men også som søtningsmiddel i en god kopp te, eller hvorfor ikke over vaflene?

«Mange kjøper med mel og urkorn», forteller Siv, «de tåler ikke industribrød». Og mange vil gjerne lære å bake, surdeigsbrød er populært, og glemmer de å ta vare på surdeigen, så trår Siv til med ny deig. For hun tar selvfølgelig vare på den. Og for den som ønsker det avholdes det kurs i nettopp surdeigsbaking, for det kreves jo både kunnskap og en liten klomp startdeig for å komme igang. Og da er Siv og medhjelperne gode å ha.

Fra nisjebakeri til allemannseie

På de tre årene siden Siv startet opp har bakeriet gått fra å være et nisjebakeri til nesten å bli allemannseie. Og for Sivs del er det viktig ikke å miste fokus på det hun driver med; å bli for stor er ikke noe mål, ting må kunne tas på sparket, ingen dag er lik. Kanskje kommer ikke en bestemt råvare eller tilsetning frem i tide, og da blir det ikke noe av akkurat det brødet eller kaken den dagen. «Vi går ikke på akkord med råvarene», sier Siv. «Og vi har mange oppskrifter å spille på», avslutter hun.
Spelt er en av de populære melsortene, urkornet som dukket opp her hjemme for noen år siden. Det får hun fra Østfold, Vestfold eller Buskerud. Og lar det seg ikke skaffe derfra er både Danmark og Tyskland gode alternativer. To land med lang spelttradisjon.

6. Frøbrød mm
En litt nostalgisk frøloff med valmuefrø er et godt utgangspunkt for en deilig hjemmelaget bruschetta. For anledningen med økolgiske tomater og basilikum fra vår egen hage, og god økologisk olivenolje.
7. Bruschetta
Frøbrødskivene er stekt i stekeovn, tomatene er skåldet og skinnet er fjernet. Etter at frøene er skrapt ut er tomatkjøttet delt i biter, og grovhakket basilikum og litt olivenolje er blandet inn. Så gjenstår det å «rive» den sprø brødskiven med hvitløk, dryppe over olivenolje og legge på tomatblandingen.
8. Bruschetta ferdig2
Og slik ble det ferdige produktet; deilig, sprø bruschetta på italiensk manér. Med økologiske råvarer rund baut! En enkel og smakfull måte å bruke det deilige brødet fra Siv på. Som en liten lunchrett eller en mettende forrett kanskje?

Granola, bakeriets egen frokostblanding er populær. Blant mye annet godt, også tilsatt honning fra Åge Blomstadli i Drangedal. For der hvor lokale råvarer og hjelpemidler kan skaffes, der bruker Siv det. I god lokalmattradisjon. Men også utenlandske produkter finner du i butikken, ikke alt lar seg skaffe her hjemme. Det skal jo være økologisk!
Så Sivs bakeri er så absolutt et alternativ for den økologisk frelste. Som det blir flere og flere av, om enn noe senere enn i andre land. For ikke alle rir samme dagen som de saler, i Norge!

Print Friendly, PDF & Email