Med rent mel i posen

Det er alltid hyggelig å stikke innom Siv når vi er i Porsgrunn, for hun har nemlig rent mel i posen. Økologisk mel, og stort renere er det vanskelig å finne det. Og når melet brukes til de fineste økologiske bakervarer, ja da er vi fornøyd. Men Siv og hennes medhjelpere tilbyr ikke bare mel og bakervarer; et godt utvalg i andre økologiske matprodukteer finner du også.

Dagen etter at vi var der denne gangen, ble Sivs bakeri, med det passende navnet Rent Mel i Posen godkjent som lærebedrift, og merket for godkjent lærebedrift ble utlevert og klistret på av Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Og Fredrik, som var på jobb, skal snart ta fagbrevet. Det er bare å gratulere!
Visste du forresten at ordtaket «å ha rent mel i posen» kommer fra «å ha rent brød i posen» og er fra presten Peder Syvs ordsprogsamling? Han levde i det 17. århundre i Danmark. Kan du tenke deg noe som passer bedre som navn på et bakeri da!

Startet opp i 2012
Siv startet opp i 2012, og både tilbud og omsetning har økt med årene. For mange er økologisk en selvfølge å kjøpe, for i takt med den økende matinteressen har også interessen for rene matvarer økt. Og akkurat det er jo gledelig for en idealist som Siv, som daglig får besøk av andre idealister som setter pris på den økologiske trenden.

En trend mange håper får fortsette, med Danmark som et glimrende eksempel, sier noen. Der tar også det offentlige del i bruken av økologiske matvarer, i offentlige institusjoner. Men selvfølgelig; vi trenger både konvensjonelt og økologisk landbruk. Enhver får velge.
Rundt fem personer tar del i driften av bakeriet og butikken. Fredrik Lønne tar snart fagbrevet, og ellers trår Jon Arne Bratland, Ann-Helen Juve som også jobber med matfestivalen Mersmak i Skien, og Anne Sofie Willumsen til når det trengs.

«Mange kjøper med mel og urkorn», forteller Siv, «de tåler ikke industribrød». Og mange vil gjerne lære å bake, surdeigsbrød er populært, og glemmer de å ta vare på surdeigen, så trår Siv til med ny deig. For hun tar selvfølgelig vare på den. Og for den som ønsker det avholdes det kurs i nettopp surdeigsbaking, for det kreves jo både kunnskap og en liten klomp startdeig for å komme igang. Og da er Siv og medhjelperne gode å ha.
Fra nisjebakeri til allemannseie
På de tre årene siden Siv startet opp har bakeriet gått fra å være et nisjebakeri til nesten å bli allemannseie. Og for Sivs del er det viktig ikke å miste fokus på det hun driver med; å bli for stor er ikke noe mål, ting må kunne tas på sparket, ingen dag er lik. Kanskje kommer ikke en bestemt råvare eller tilsetning frem i tide, og da blir det ikke noe av akkurat det brødet eller kaken den dagen. «Vi går ikke på akkord med råvarene», sier Siv. «Og vi har mange oppskrifter å spille på», avslutter hun.
Spelt er en av de populære melsortene, urkornet som dukket opp her hjemme for noen år siden. Det får hun fra Østfold, Vestfold eller Buskerud. Og lar det seg ikke skaffe derfra er både Danmark og Tyskland gode alternativer. To land med lang spelttradisjon.



Granola, bakeriets egen frokostblanding er populær. Blant mye annet godt, også tilsatt honning fra Åge Blomstadli i Drangedal. For der hvor lokale råvarer og hjelpemidler kan skaffes, der bruker Siv det. I god lokalmattradisjon. Men også utenlandske produkter finner du i butikken, ikke alt lar seg skaffe her hjemme. Det skal jo være økologisk!
Så Sivs bakeri er så absolutt et alternativ for den økologisk frelste. Som det blir flere og flere av, om enn noe senere enn i andre land. For ikke alle rir samme dagen som de saler, i Norge!