Fritert krøkle fra Norsjø

Så liten er krøkla fra Norsjø i Telemark, 8 cm lang. Krøkle eller kot er to vanlige navn på denne lille fisken som kommer opp noen dager i gytetiden i mai. Krøkle, (Osmerus eperlanus) er en fisk i loddefamilien, Eng; smelt, Ty; stint, Fr; èperlan, It; sperlano, eperlano, Sp; eperlános. Krøkla i Mjøsa kan bli 13-14 cm, og da fjernes hode og innmat før fritering. I Tyskland er krøkle en ettertraktet delikatesse når den fanges på vårparten; den har en umiskjennelig lukt av slangeagurk, men den forsvinner ved steking eller fritering. I flere dager lurte jeg på hvordan vi skulle få tak i krøkle i år, og for noen dager siden fikk jeg telefon fra en «reddende engel».

Erik Aarnes tok bilder under fiskingen, her er de i gang med en stor hov; de første små krabatene er landet!

Det har seg nemlig slik: Norsk Eplefest på Gvarv, i samarbeid med Midt-Telemark Landbrukskontor, vil prøve å få til en årviss aktivitet med nettopp krøkle; fritert krøkle servert på eplefestens dag. Men så var det den reddende engelen da; for noen dager siden ringte Erik Aarnes, et av styremedlemmene i Norsk Eplefest og sa at sønnen hans Petter, kunne skaffe krøkle. «Fisk så mye dere får tak i», sa jeg. Regnet ikke med det helt store, i fjor fikk vi ingenting, vi var litt for sent ute. 2 dager etter var jeg nede og hentet fangsten; rundt 70 kilo fin nyfisket krøkle! Vel, Norsjø Hotell på Akkerhaugen tok ca 40 kilo, også de vil prøve å gjøre noe med denne spennende lille fisken.

De første krøklene ligger trygt i den store baljen, og flere skulle det komme. Det luktet nok agurk i hele båten regner jeg med! Foto; Erik Aarnes.

Etter to dager i fryseren er krøkla akkurat tinet, og klar for viderebehandling. Små fine fisker med halvt gjennomsiktig sølvglinsende kropp, langt hode og spiss snute, og stor munn med kraftige tenner.

Etter en god skylling i kaldt vann er krøkla tørket i kjøkkenpapir, og porsjonsvis vendt i rugmel tilsatt litt salt, pepper og løkpulver. Så over i dørslag for å riste ut overflødig mel, og tisllutt lagt i en bolle klar til fritering i olje.

Her ble det bukt wok til friteringen, som ble gjort ved 170 grader i extra virgin olivenolje. Så over i dørslag for at fettet skal få renne av og fisken holde seg knasende sprø. Så små fisker friteres med hode og innmat.

Remuladen

Her er ingrediensene til remuladen; majones, sennepspulver, sitronsaft, sylteagurk, kapers, litt kvernet chili og finhakket, nyplukket ramsløk.

Remulade

  • 100 gram majones
  • 1 1/2 ss finhakket sylteagurk
  • 1 ts kapers (finhakket)
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss sennep Dijon eller 1/2 ss tørr Colmans
  • 1 ss finhakket persille
  • Valgfritt: 1/4 ts fersk estragon
  • Litt kvernet chili, valgfritt
  • Salt etter egen smak

Bland alt godt sammen, og la stå i kjøleskap et par timer før du bruker den.

Og slik ble de deilige krøklene servert; med et par sitronbåter og remuladen. Vi slo et slag for norsk cider, her fra Lindheim Ølkompani på Gvarv. Men ikke bruk alt for mye sitron, cideren har syre så det holder.