ASPARGES

ASPARGES 2 stk
Ikke se på utseendet, eller størrelsen på disse aspargesene, det er ikke det det kommer an på. Vi har nettopp fornyet aspargesbedet for 4. gang. Det vil si at vi har hatt aspages i 43 år. Disse er 3 år gamle.

Når solen slipper til på de hvite aspargesene etterhvert som de kommer opp av bakken, oppbygges klorofyll, og aspargesen blir grønn, smakfull og vitaminrik. Skinnet er løvtynt og skal IKKE fjernes. Da er både smak og vitaminer borte. Og hva i all verden er da vitsen? Aspargesen er jo ødelagt. Dersom det er for å skjule noe på dårlig asparges, ta imot dette rådet: Ikke server den aspargesen!

Asparges på serviett
Hvit og grønn asparges fra egen hage: de grønne er uskrellet, de hvite er skrellet. 1-2 minutter koking for de grønne, 5-7 for de hvite. Så er de «pattet» av med tørkepapir for å holde på jomfruoljen (saltet og pepre litt) som du dypper dem i. Tilslutt vender du dem i litt revet parmesan, eller strør litt over. Fingermat som krever skyllebolle!

Selv om opprinnelsen er noe uklar har Asparagus officinalis vært dyrket i flere tusen år. Det eldste maleriet av planten finnes i Pompei og er fra år 10 før Kristus. Men allerede 500 år tidligere anvendte man asparges som legeplante i Kina, Persia og Grekenland.  Og år 300 f.k. ble den et vanlig næringsmiddel. Frem til da hadde agurken vært hovednæringsmiddelet for den enkle borger, som for Pytagoras og Sokrates. 140 år senere skrev den romerske konsul Cato den eldre dyrkingsanvisning for asparges. Og omkring Kristi fødsel ble den første kjente aspargesoppskriften skrevet ned av kokebokforfatteren Apicius. Få planter har vært elsket og omskrevet gjennom tidene som «kongen blant grønnsaker». Den grønne er viktigst som ernæringskilde gjennom det større innholdet av vitaminene A – B1 – B2 og C. Og det skreller man altså ikke bort! Det er lov å bruke hodet, og jeg mener ikke aspargeshodet.

Skalldyrmix med aspargesbiter

Asparges med sjømat
Her er det du trenger: sjalottløk, aspargesbiter og topper, opptinet skalldyrmix, et par hvitløkfedd, jomfruolje, hvitvin og finhakket persille.
Sjømat på grillen
Skalldyrmixen får koke litt på grillen sammen med løken, hvitløken, oljen og vinen. Persillen drysser du over og blander i helt til slutt.
Asparges koker
Aspargesen er skåret i biter på skrå opp til aspargestoppene. Så i lettsaltet vann og en ts sukker til bitene blir grønne (ca 1 minutt). Aspargestoppene får et halvt minutt!

Sjømat retten3Ingredienser:
sjømatmix fra pose, frossen
noen asparges
jomfruolje
hvitvin
sjalottløk
hvitløkfedd
finhakket persille, helst bredbladet
baguette

Slik gjør du:
Tin sjømatmixen i kjøleskap, og la den renne av på kjøkkenpapir. Varm opp oljen, løken og hvitløken. Ha i vinen og kok inn litt. Legg i sjømatmixen og småkok et par tre minutter under forsiktig omrøring. Bland i persillen tilslutt.
Kok aspargesen som beskrevet ovenfor. Legg opp som på bildet, drypp over av din beste olivnolje. Server med nystekt baguette til å dyppe i kraften og oljen. En Grüner Veltliner går godt til denne retten.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email