Svinekam med svisker

svinekam-klar
Stikk et hull tvers igjennom svinekammen med et slipestål eller en tynn kniv. Stapp inn stenløse svisker, skjær noen snitt som du fyller med laurbærblad, og krydre med salt og pepper. Svært så enkelt.

Svinekam med svisker er en deilig søndagsmiddag, røkt svinekam er heller ikke å forakte. Men å rote så mye med etablerte mat og råvarenavn og begreper, som matbransjen gjør idag for å selge mer, må være et resultat av en miks av kunnskapsløshet, likegyldighet og arroganse. Vi er ikke helt dumme! Forvirring er egentlig bare forvirrende. Uansett, vi lager en helt enkel røkt svinekam fyllt med svisker.

svinekam-ferdig
Svinekammen er nettopp tatt ut av stekeovnen, og klar for å skjæres fra ryggbenet. Saftig og god blir som regel den røkte, den ferske må du passe bedre på under stekingen. Men får du den riktig stekt, ja da har du noe å glede deg til.

Helt til nå nylig var indrefilet, ytrefilet og mørbrad stykningsdeler på storfè. Nå venter jeg bare på chateaubriand fra kylling, og tournedos fra pattegris. Indrefilet av kylling har vi jo fått allerede. Norge, matnavnanarkiets forkjemper av europeisk førsteklasse, har ikke gjort annet enn å spekulere i forbrukerens manglende kunnskap, istedenfor å gå foran med kunnskap og opplysning. Nei, matvarekunnskapens innebygde etiske regler mangler nok helt hos de som gjør dette. Nesten utrolig at kokker, kjøttskjærere, og den gode gamle slakteren kan gå med på tøyset.

Røkt svinekam klar for stekeovnen.
Ryggbenet er skåret fra, det sitter mye deilig og fett kjøtt på benet, så skjær av litt av det før du kaster det. Eller kok litt god kraft til sausen dersom du har tid.

svinekam-rettenNydelige farger kan man si. Her er det gjort enkelt; ferdigrøkt svinekam, ferdiglaget søtpotetpurè, og en deilig ferdiglaget coleslaw. Med hjemmekokte poteter, og en saus på ferdig kalvebuljong fra flaske, stekekraften, litt hvitvin, og ferdigmaizena. For det meste juks altså, men det tåler vi en gang i blant. Og godt ble det.

Ingredienser:
1 røkt svinekam
stenfrie svisker
laurbærblad
poteter
ferdiglaget søtpotetpure (Meny)
ditto coleslaw
ferdigmaizena
litt hvitvin
salt og pepper.
Slik gjør du:
Fyll svinekammen med svisker, og stikk inn laurbærblader. Salte og pepre. Sett i varm stekeovn, ca 180 grader, en god halvtimes tid. Skjær fra benet, og skjær kjøttet i passe skiver.
Kok poteter, varm opp søtpotetpurèen, og lag en saus på kalvebuljong, stekesky, og litt hvitvin. Tykne med maizena. Ha gjerne i en smørklatt tilslutt.

Print Friendly, PDF & Email