Svinestek i melk. Som i Piemonte!

Svinestek i melk fra Piemonte

Svinestek blir deilig laget på denne måten. Om du bruker en stek med ben, eller en surret uten ben, blir det samme. Godt blir det. Mange typer stek er laget på denne måten i Piemonte og Italia. Med kalvekjøtt er kanskje den mest vanlige, kanskje fordi kalvekjøtt er billig i Italia. Og slik gjorde vi det også her hjemme i Norge for mange år siden. Oppskriften er Nonna Genias, fra Slow Food-boken om henne og Piemontes matskatter. Retten stammer fra 1800-tallet, og svinesteken var nok ganske fet på den tiden. Derfor kom noen på å tilsette melk, og så har den utviklet seg til den raffinerte retten den er i dag. Gode poteter med en klatt smør går bra, i tillegg absorberer potetene det smakfulle fettet, eller sausen om du vil.

Svinestek i melk
Synes du det ser tøft ut med kraftig Barbaresco til retten? Vel, det er anbefalingen, og det passet utmerket.

Svinestek i melk

Ingredienser:
1 svinestek på ca. 1 kilo, uten ben, gjerne surret
½ liter, pluss 1,5 dl. helmelk
Rosmarin, salt og pepper
2 hvitløksfedd
Slik gjør du:
Salte steken og legg den i en kjele med ½ liter melk, rosmarinen og hvitløken. Kok opp og la småkoke 1,5 time til melken er godt redusert. Ta ut steken og hold den varm. Skum av fettet i kjelen, og ha resten av melken i den koagulerte melken, rør sammen og kok opp. Bruk dette som saus, og server steken i litt tykke skiver, poteter med et par smørklatter over, og en bolle god salat, eller din favorittgrønnsak.

Dette ser da delikat ut! Kjøttet får en fin, rosa farge, og blir virkelig mørt dersom kjøttet i utgangspunktet er bra. Om sausen sprekker gjør det ingenting. Den er like god.

 

Print Friendly, PDF & Email