Kanin i Arneis. I Piemonte!

Coniglio all`Arneis

Da vi vandret rundt i de små slakterbutikkene i Piemonte, kom vi over en glemt råvare i Norge; kanin. Skjønt glemt og glemt, de eldre husker kaninen fra krigens dager, og har derfor motforestillinger mot å bruke kjøttet, de yngre kjenner de søte små dyrene mer som kosedyr, og har derfor problemer med å prøve seg på dette deilige, milde og sunn kjøttet.
Og visste du at kaninlever av mange regnes som verdens beste. Nå er kanin in igjen her hjemme også. En av produsentene er Vaktelgåren i Sandsvær utenfor Kongsberg. Du får både vaktlene og kaninene deres i spesialforretninger i Oslo.

Langhe og Roero Arneis

Arneis er en gammel druetype som vokser i området rundt Alba, og dyrkes både i Roero og Langhe. Ofte kalt ”den hvite Barolo”. Druen er forholdsvis vanskelig å dyrke. Arneis betyr fritt oversatt ”lille rakker” Den blir av noen brukt til å blande i områdets rødviner for å få ned tannininnholdet, på samme måte som Frankrike bruker Viognier i det nordre Rhoneområdet. Druen og vinen har fått en renessanse de siste årene. Bruno Giacosa er produsenten som hentet frem igjen denne druen som nesten var forsvunnet. Roero Arneis har D.O.C.G-betegnelsen, som er den beste italienske klassifiseringen. (Denominazione origine controllata e garantita)

Langhe Arneis

Vinen har en strågul til grønn farge, en delikat bouquet av skogsblomst, sitron, pære og aprikos, og en lett bitter mandelaktig ettersmak. Bør drikkes i løpet av et par år. Tradisjonelt ble den produsert som en halvtørr til søt vin, og noen produsenter har fortsatt denne tradisjonen. Prøv den med modne pærer. Ellers god til skalldyr og stekt sjøtunge. Favorittvin til kaninretter som den vi har prøvd. Oppskriften er fra restauranten ”Trattoria I Bologna” i den lille byen Rocchetta Tanaro ca 15 km syd for Asti, like ved Tanaroelven. En restaurant i Slow Foodstil, som Carlo Petrini kjenner svært godt til.

Coniglio all Arneis, råvarer_edited-2

Kanin i Arneis

Ingredienser:
1 kanin, ca 1,8 kilo
6 spskj smør, 2 spskj olivenolje
Salt, pepper
2 rosmarinkvister
2 gulrøtter, 2 stangselleristenger
1 løk
1 flaske Roero Arneis
Persille
Slik gjør du:
Del kaninen i porsjonsstykker og brune dem i 2 spskj smør og 2 spskj olje. Salte og pepre.
Vask grønnsakene og skjær dem opp smått. Legg rundt kjøttet og la putre med til alt har fått farge. Hell over vinen og la småputre med lokk i 50 minutter. Ryggstykket med fileten er ferdig først. Ta det derfor ut noen minutter før resten av kjøttet. Passer kraften med grønnsakene i en grønnsakskvern eller kjøkkenmaskin, alternativt server det ved siden av som på bildet.
Kok inn kraften med resten av smøret, og ha det over kjøttet. Pynt med persille. Server gjerne poteter ved siden av, eller som oss, med borlottibønner og sopp.

LES HELE ARTIKKELEN HER

 

Print Friendly, PDF & Email