Sild med dill, skritt for skritt

Sild har et ufortjent dårlig rykte, for sild er både sunt og godt, og enkelt å tilberede. Enklest er det selvfølgelig dersom du får filetene renset og utbenet som på bildet. Selv foretrekker jeg å gjøre det selv, for i hel sild ligger det også rogn eller melke, og det er deilig mat. I denne oppskriften lager vi en hvit saus smaksatt med dill og pepperrot.

Danskene vender sildefiletene i grovt rugmel, selv hadde vi bare fint rugmel. Og det går selvfølgelig også bra. Legg filetene med kjøttsiden ned, og snu dem, så får du den fine siden med stekeskorpe opp tilslutt.

Clupea harengus er navnet Carl von Linné ga silden i sin tid. Eng: Herring, Fr: Hareng Ty: Hering, It: Aringa. Pr. 100 gram inneholder silden 14 g fett; 5,9 gr. enumettede fettsyrer: 3,3 gr. flerumettede, og 2,9 gr. mettede. En god blanding fettsyrer altså.Sildefiletene har fått steke noen minutter, før de vendes med kjøttsiden opp. De får en deilig nesten sprø overflate, og med en deilig smak av salt og pepper som eneste krydder.

Lag en hvit saus på mel og melk, og la den koke på svak varme et par tre minutter før du legger i små mandelpoteter delt i to på langs, med skallet på. La småkoke til de kjennes ferdige. Bruk en treskje for å røre fint i bunnen så sausen ikke brenner seg.

En god porsjon dill, og ditto nyrevet pepperrot gjør sausen spennende. Og selvfølgelig salt og pepper. Litt revet parmesan er også deilig å røre inn!

Potetene er møre, og dill og pepperrot er nettopp lagt i og blandes fint inn. Pepperot er veldig flyktig, så ikke la sausen koke noe mer nå.
Og slik ble dette deilige sildemåltide som alle børe unne seg når det er fersk sild i butikken.

Ingredienser:

to hele fileterte sild til hver
mel og melk til sausen
mandelpoteter delt på langs
dill og pepperrot
salt og pepper
litt jomfruolje til stekingen
noen slangeagurkbiter
tyttebærsyltetøy

Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene. Viktig at sausen med melk ikke brenner seg i bunnen, derfor ikke sterk varme.
Tyttebærsyltetøy er et godt tilbehør.

Print Friendly, PDF & Email