Stoccafisso per i poveri

Fint pakket og vakuumert i en eske lå de dypfryste filetene fra Halvorsfisk. Savnet jeg noe? Ja kanskje en kort setning om at fisken egentlig er ferdig etter noen minutters koking eller steking, Enklere for de nye som vil prøve seg da. Oppskrifter vises det til på hjemmesiden deres.

For et par uker siden snakket jeg med Ingrid hos Meny Bø om tørrfisk (stokkfisk) og Boknafisk. Hadde jo fått med meg at Halvorsfisk nå kan levere ferdig utvannet av begge disse, og av klippfisk selvfølgelig; tre gode tørrfisktyper spør du meg. Og for tre dager siden kunne jeg hente de to førstnevnte. Så i dag prøver vi stokkfisken som en liten fattigmannsrett som tittelen sier på italiensk: Stoccafisso per i poveri. En mellomting mellom fransk brandade eller italiensk mantecato kanskje? Mange retter på meg når jeg kaller tørrfisk for stokkfisk; navnet som ble brukt i “gamle dager”, og som brukes av resten av verden i dag. For meg er stekefisk fisk som stekes, og kokefisk er fisk som kokes. Akkurat som tørrfisk er fisk som er tørket! Men så er jeg jo litt sta da!

Filetene er pakket ut og klare for videreforedling, passe myke og saftige, men uten salt selvfølgelig; det må du tilsette etter egen smak.
Kok først opp mandelpoteter, de er enklere å bruke, de har ikke for lang koketid.
Både potetene og filetene er kokt opp i godt saltet vann, og får koke ferdig til potetene er en anelse overkokt.
Ingrediensene er enkle og smakfulle; jomfruolje, bladpersille og hvitløk er alt som skal til. Slik brukte de som ikke hadde så god råd den deilige, norske stoccafissoen, men selvfølgelig ikke de fine filetene, de måtte nøye seg med det litt mer flisete avskjæret på fisken.
Finhakk persillen og hvitløken før du går videre, alt skal blandes godt med potetene og fisken.
En wok er kjekk å bruke til dette, du får blandet alt på en enkel måte. Ha først i oljen, så persillen og tilslutt hvitløken. La alt få putre og blande seg godt et par-tre minutter.
Ta opp fisk og poteter med en hullsleiv, og legg litt av gangen i woken mens du samtidig blander godt med fiskespaden til alt har blitt noenlunde homogent. Ferdig!

Og slik ble denne deilige fattigmannsretten med fine fileter til ikkefattigmannspris servert. Jomfruolje av beste sort rundt kanten; bruk en gaffel og legg litt stokkfiskblanding på oljen. Eller dypp noen loffskiver i den som tilbehør. Nydelig! Ha også en saltbøsse stående. Retten er mild nok til at en ikke alt for kraftig hvitvin går godt.

Print Friendly, PDF & Email