Sortkålbruschetta

Sortkål fra egen hage, her i en pallekarm. De krusete bladene er et godt kjennetegn på denne deilige kålen som øker i størrelse for hver dag utover nå. Toscansk kål kaller man den også; Cavolo di Toscana.

Cavolo nero, eller sortkål/svartkål som vi sier her hjemme er en deilig kålsort som ligner på grønnkål, og som kan brukes som grønnkål. (Brassica oleracea acephala) var en av plantene president Thomas Jefferson plantet i hagen sin, Monticello, i 1777. Den er høyt elsket av italienerne, særlig i Toscana, men også enkel å få til her hjemme. Du trenger egentlig bare frø, og så dyrker du dem som grønnkål. Du får kjøpt sortkål i flere butikker i dag.

Ved siden av sortkålen har vi grønnkål som skal plantes ut i disse dager. Begge disse kålsortene egner seg til mye godt i kjøkkenet; som kål, som pesto, fritert som chips og mye mer.
Ta tak nederst på stilken med to fingre og dra bladene av stilkene, eller bruk en kniv og skjær ned langs begge sider av stilkene.
Og her er ingrediensene til denne deilige, enkle toscanske bruschettaen (uttales brosketta, ikke brusjetta); sortkål, hvitløkfedd, salt, pepper og en god jomfruolje. I tillegg til en skive godt bondebrød som du rister i ovnen eller på grillen.
Legg bladene i kokende vann, kok opp igjen og la koke i 2 minutter. Sil godt av kokevannet, bruk gjerne kjøkkenpapir for å få ut det meste av væsken.

Tilslutt river du hvitløkfeddet noen ganger over det sprø brødet, drypper over jomfruolje, legger på sortkålen og krydrer med salt og pepper. Gjerne noen dråper til på toppen tilslutt. Både rødvin og hvitvin går greit til denne enkle forretten.

Print Friendly, PDF & Email