Kongsnegler, ikke kongesnegler

Bulot, tilbehør
Akkurat nå ligger det 6 flotte matprogram kalt Nordens perler på TV 6. I dag kikket vi på programmet hvor Stian Floer tilbereder kongsnegler, (buccinum undatum), og Jannecke Weeden har litt problemer med å spise dem. Absolutt ikke så vanskelig å forstå; vi har jo ingen tradisjon med disse sjøsneglene. Men gode er de når de er riktig tilberedt, og det tror jeg de ble. En liten feil var det imidlertid; de kalte sneglene for kongesnegler, og det er feil; de heter kongsnegl på norsk, ordet kommer av kong(byll), ikke av konge. Men akkurat denne feilen tåler vi godt, den viser vel mest hvor vanskelig kunnskapen om sjømat er når ingen lærer oss den. Her får du en enkel oppskrift.

Bulot i disken

Vi har våre strandsnegler og franskmennene har sine. Våre er små, de “franske” er store. Begge er deilig mat, både som en god forrett eller som suppe, i en farse, eller fritert. Våre strandsnegler er det ganske mye arbeid å tilberede, de franske går greit, selvfølgelig fordi de er så store. Vi prøvde Bulot i Nice, hvor de er vanlige i fiskediskene.
Bulot, (buccinum undatum), Eng.: common whelk, Ty.: wellhorn-schnecken, No.: kongsnegl,  finnes langs hele kysten vår, i tillegg til resten av Nordsjøen, og i den vestre delen av Østersjøen og ned til Biscaya. Den lever fra fjæra til 1200 meter, og spises over hele verden. Så hvorfor får vi den ikke i Norge, den finnes jo langs hele kysten. En forskningsrapport konkluderte med at det finnes et godt potensial for å eksportere kongsneglen. Dette gjelder, som jeg før har skrevet om, mangfoldet av havets ressurser. Som vi altså kjøper av når vi er utenlands! Hvorfor tør ingen satse i det små iallfall? Dette er jo deilig mat!

Bulot, fiskeforretning
I Ventimiglia i Liguria, noen kilometer inn i Italia fra den franske grensen lå denne middels fiskeforretningen sammen med tre til. Et middels utvalg, men hva hvis du sammenligner med en norsk fiskedisk? Nettopp! Og jeg tenker ikke på de få fiskebutikkene som er igjen i de store byene, jeg tenker på de tre kjedenes butikker over det ganske land. Et tragisk fiskediskopplegg i et av verdens fiskerike land.

Strandsnegler, tallerken
Våre egne strandsnegler er også deilige. Jobb å tilberede, så absolutt slow food, men deilig som en liten forrett eller i en havets suppe. Her kokt, så surret i jomfruolje og litt smør, sammen med noen urter. Så servert med litt hakket dill, en sitronskive og majones for den som liker det.

Bulot, retten
Etter småkoking i 25 minutter og avkjøling i kokevannet serverte vi våre Bulots med fra venstre: creme fraiche, rouille (saus med jomfruolje, brødrasp, hvitløk, safran og cayenne pepper), og majones. Til det smakte det deilig med litt franskbrød og et glass Pouilly-Füsse. Det grønne bak i bildet er gatelysene på Promenade de Anglais i Nice.

Print Friendly, PDF & Email