Biff med Amarone 2011

Vi har besøkt vinprodusenten RoccaSveva i Soave, byen som er kjent for den deilige hvitvinen med samme navn, altså Soave. Denne forholdsvis store produsenten produserer også Amarone, som de fleste andre i Soave også gjør. Og årgang 2011 er et funn. Vi prøvde den til en deilig biff av indrefilet. RoccaSveva har aner helt tilbake til det 15. århundre, og i 2010 gjorde de om og restaurerte det meste til det det er i dag. 

Gullmedaljevinneren Amarone 2011 selges i 0,5 og 0,75 flasker. DOC Riserva er laget med håndplukkede druer som har fått tørke i 3 måneder, og etter knusing og gjæring modner de i store eiketønner fra Slovenia i minimum 48 måneder. Dyp rubinrød farge med markerte granatstriper.
Moden bouquet med hint av moreller, kirsebær, ville bær, vanilje og krydder, sier de selv. Og med “full kropp”, harmoniske fløyelstanniner, og lang avslutning. Og det stemmer helt sikkert. Vi gleder oss til å prøve!

Det første som møter deg er en hyggelig eldre mann som tar imot deg i den store resepsjonen. Det er her du får informasjon om vinene, og betaler det du måtte ta med deg.

De flotte nyrestaurerte bygningene som omkranser hele vingården er malt i de fineste “italienske” farger. Midt i bildet RoccaSvevas logo; en ridder til hest. Selve gården ligger ved foten av Castello di Soave, den fantastiske borgen som omkranser byen Soave.

Alle RoccaSvevas 150 hektar med vinmarker ligger i et omåde i høydedragene øst for Verona, her finner vi de klassiske DOC-vinene tilhørende Soave, Valpolicella og Garda. Bildet over er tatt rett utenfor borgens murer.

Vinoteket du kan handle dine viner i er stort, og svært smakfullt innredet. Her kan du i fred og ro plukke deg ut de vinene du tror du vil like, ta gjerne en prat med betjeningen dersom du er usikker på noe.
I vinkjellerne, ca 400 meter tunneller under gården, ligger vinene lagret i store eiketønnner, viner som har tatt en rekke kvalitetspriser, for eksempel Ripasso og Amarone, men også deilige tørre hvitviner, musserende og søte finner du der. De siste lagret i rekker av kjølereoler.

Indrefilet med Amarone della Valpolicella 2011

Helt enkle men gode ingredienser; fryste erter, løk, hvitløk, persille og to store fine biffer av indrefilet fra skotsk høylandsfe var det vi fikk tak i i supermarkedet med det gode utvalget i Soave. Syre som dreper vinen brukte vi ikke, det holdt med den lille vinen selv ga oss.

Løken ble skåret i ringer, hvitløken i terninger, og løken ble grovhakket.

Løk og persille gikk i ertene sammen med vann. Så et lite oppkok og trekking noen minutter. Og selvfølgelig en god klatt smør over når retten ble servert.

Så var det å brune biffene godt, og deretter la dem få steke litt i jomfruolje og meierismør. Og ikke å forglemme å dryppe over fett med en spiseskje underveis.

I den rustikke spisestuen i det koselig lille huset vi leide, ble retten servert  med et glass av den fantastiske 2011-årgangen. Jeg bedømmer sjelden vin, det overlater jeg til ekspertene; det er lett å ta feil, “komme litt på siden” for å si det sånn. Men det kan jeg si; dette var en årgang du burde prøve når den eventuelt kommer på polet! Det ser ut som de bare har 2008 årgangen i dag. Selv regner jeg meg som en noenlunde kjenner av Amarone, jeg har jo drukket den siden 1978.

Ingredienser: (2 personer)
2 gode skiver indrefilet
poteter
persille
løk og hvitløk
erter
jomfruolje og smør
salt og pepper
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email