Skrei i butikken! Men det ble lettsaltet.

Lettsaltet torsk med ertepure2jpg

Skrei i disken, sto det på en plakat i butikken. Da er vi i gang igjen tenkte vi. Men akk; de var utsolgt for lever og rogn. Og da blir det jo ikke mølje! Så vi tok det nest beste; lettsaltet skrei.

For ett er sikkert, torsk er topp! Både den mindre kysttorsken, og delikatessen skrei. Men det må være med lever og rogn. Så får vi ikke det, får vi bare halve måltidet. Og ingen liker vel halve måltider.

Lettsaltet torsk rå
Et stort nakkestykke, og den neste skiven, ble 1 kilo. Og det gikk med. Ikke noe er bedre enn det faste fine kjøttet på nakkestykket. Noen store ben, javel, men de betaler vi gladelig for, for å få dette gode fiskekjøttet.

Men et stort nakkestykke, og et litt mindre “nestestykke” lettsaltet stor skrei, det blir et helt måltid. Servert med hjemmelaget ertepuré, mandelpoteter og mitt eget Dørumsgaardsmør. Det blir godt det!

Lettsaltet torsk trekker
Vi damper ikke den lettsaltede torsken, da kan den bli for salt. Nei, kok opp, trekk til side, eller slå av induksjonsplaten og vent 12-15 minutter. Det pleier å holde.

Selvfølgelig kan du dampe fisken, hvis du tror den er passe lettsaltet. For på den annen side; du kan jo bomme litt på trekketiden også. Vår kunne kanskje vært en anelse saltere, men det gikk greit med litt godt flaksalt fra Normandie.

Ertepure
Ingenting er enklere enn hjemmelaget ertepuré: 1 pose rimelige selskapserter, litt løkpulver, salt og pepper, 1 spskj Creme fraiche, og litt revet muskatnøtt holder. Kjørt i stavmikser, og overdyppet noen dråper jomfruolje. Eller irørt en spiseskje smør, for den som foretrekker det.
Dørumsgaardsmør skilt
Smør og creme fraiche er blandet i vannbadkjelen. Ikke fortvil om den skiller seg. Ha i resten av creme fraichen, og rør godt mens du varmer opp. Alternativt en spskj iskaldt vann. Da går det bra! 
Lettsaltet torsk med ertepure
Se på de fantastiske skivene. Ikke mye fisk skiver seg seg flott som skreien, også den lettsaltede som vi ser. Sausen har skilt seg en anelse, men det var min feil. Jeg var litt utålmodig.

Lettsaltet torsk med ertepure

Ingredienser:
lettsaltet torsk
mandelpotet
Slik gjør du:
Legg fisken i kaldt vann, og varm opp til kokepunktet. Sett tilside i 12-15 minutter. Obs! Ikke for lenge, da trekkes det ut for mye salt. Selvfølgelig avhengig av hvor salt fisken er, og hvor mye vann du bruker. Skrell mandelpotetene, og kok dem slik du er vant til. Legg opp som på bildet.

Dørumsgaardsmør

Ingredienser:
150 gram smør
1 boks Creme Fraiche
estragon
2 dråper trøffelolje
litt kvernet hvit pepper

Slik gjør du:
Jeg lager denne sausen, eller smøret om du vil, på flere forskjellige måter. I dag prøvde jeg med estragon, litt kvernet hvit pepper og noen dråper trøffelolje. Kan ikke annet enn skryte!
Smelt smøret og ha i halvparten av creme fraichen og estragon. Kvern over litt hvit pepper. Rør med en god visp. Sannsynligvis vil sausen da skille seg. Men ikke fortvil; ha i resten av crfeme fraichen og rør videre. Det går som regel bra. Hvis ikke; ha i en spiseskje kaldt vann og rør.  Tilslutt drypper du over noen få dråper trøffelolje.

Print Friendly, PDF & Email