Det er nå krabbe er godt!

Krabbe med tang
Taskekrabben er åpnet, og paven og lungene er tatt ut. Så kan stort sett resten spises med velbehag!

Det er nå krabbene er gode. Og hva er vel bedre enn ferske krabber, enten du har hentet dem opp selv, eller du har kjøpt de helt ferske i fiskedisken. Selv om de selvfangede kanskje smaker deg bedre, rett og slett fordi det er du selv som har fått dem opp, kokt dem og tilberedt dem. Og ikke mye slår et hyggelig krabbelag med venner.

Krabbesett to
Foran ser du tangen til å dele klørne med, bak er den store kloknuser’n, og rundt, de 6 krabbe-gaflene.

For et par år siden fikk jeg dette fantastiske krabbebstikket i bursdagspresang. Og siden da har alt «gått så meget bedre».
Så enkelt, så solid, og så raskt å gjøre klar krabbene. Og koselig, for alle blir imponert over hvor lett dette litt «grisete» arbeidet går. Så kan man jo kose seg desto mer, når krabberensingen går lett som en lek mener jeg.

Krabbesett to bilder
På det øverste bildet ser du tengene i funksjon; til venstre den store kloknuser’n og til høyre klotangen, som åpner imellom klørne. På det nederste bildet er klørne tatt fra hverandre, og knust slik at du kommer til med krabbegaflene.

Vi avsporer litt med soft shell crabs

Soft shell crabs fritert
Her er softshellkrabbene akkurat fritèrt ferdig, og klare til å spises. Sprø på utsiden, myke inni. Og med en helt spesiell og deilig smak.

Har du prøvd soft shell crabs noengang? Krabber som tas idet de skifter skall. Blue crab er den mest kjente, men mange andre krabbeearter brukes også til denne delikatessen.

Blue crab, (Callinectes sapidus)

Eng; Blue crab, Fr; Crab bleu, Ty; Blaukrabbe
I USA fanger de krabbene og har dem i store anlegg til akkurat den rette dagen for å selge dem som soft shell crabs. Når skallet sprenges ut for å fjernes, blir krabben 1/3 større. Akkurat da er den klar. Så renses den og selges ferdig til å spises, dvs du kan spise ALT.
Den smaker annerledes enn vanlige krabber, og er en stor delikatesse for kjennere. Den enkleste måten er å salte og pepre dem, vende dem i mel, og steke dem 2-3 minutter på hver side. De skal være sprø på utsiden og myke inni.

Soft shell crabs
Så enkelt er egentlig også det beste; på en seng av spinat surret i litt fløte, og med et par sprøstekte baguetteskiver.
Krabbe klar to
Slik kan man jo legge opp krabbene om man er to eller flere. For hva er vel hyggeligere enn et krabbelag når krabbene er på sitt beste.

Men så var det taskekrabbene igjen da!

Taskekrabbe (Cancer pagarus)
Eng; Puncher, Fr; Crabe tourteau, Ty; Taschenkrebs, It; Granciporo
De krabbene vi kjenner her hjemme, finnes både i Atlanterhavet og Middelhavet. Hannkrabbene er større enn hunkrabbene, og de største kan faktisk bli helt opptil 6 kg.
De har 10 føtter eller klør, de to største brukes til å gripe og knuse snegler, muslinger og kråkeboller med, de andre kommer de seg fram med.
Krabbe er, mener mange, best naturell, men de er også ypperlige i supper, som krabbesalat, i soufflè, og som krabbefrikadeller.
Og i dag tok vi dem naturell.

Krabbe tallerken
Klørne er omhyggelig rensket for kjøtt. Det er også krabbeskjellet. Og her ligger alt ferdig til å kose seg med. Toast med smør, litt majones og noen sitrondråper holder. Og et godt glass hvitvin, eller musserende.

Så er det bare å kose seg, så ofte en kan, med deilige krabber. Soft shellkrabber får du kjøpt frosset i innvandrerforretninger. Og sikkert også i spesialforretninger.
Ha et godt krabbelag!

Print Friendly, PDF & Email