Due med pommes alumette

Korndueretten2 480

Med due skutt lokalt, kan du være heldig eller uheldig. Det er vanskelig på forhånd å se om duebrystet blir mørt eller seigt. Det er heller ikke sikkert at du lykkes med å henge opp fuglen. Vi fikk våre kornduer fra en tidligere leieboer, men litt forskjell på dem ble det.Uansett, skogdue eller kornduebryst er deilig mat. Og for de som synes rype blir for stramt eller tøft, er det et godt og smakfullt alternativ.

Korndue480
Duene er klare til å skjære ut filetene. Det er gjort et snitt på hver side av brystbenet, og så er det tid for utbeningskniven. Av skroget lager du en deilig kraft, eller bruker det til saus. Hjerte, krås og lever tar du med. Også innholdet i halsen hvis du lager kraft eller saus.

Og av skroget kan du koke den deiligste buljong, eller bruke det til en saus til brystfiletene. Og vi bruker selvfølgelig hjerte og lever. Også kråsen får være med.

Pommes alumettes480
Her er det brukt mandolin til å kutte pommes alumette eller potetstaver. Og kniv til grønnsakene.
Mandolin_edited-1
Slik ser den spesielle kniven til potetstavene ut. Det går greit, men en liten potetskalk blir det igjen av hver potet.

Pommes alumette er tynne potetstaver som friteres. Du kan enkelt lage dem selv, dersom du har en mandolin med kniv som passer. Den tar det meste, en liten potetskalk blir liggende igjen, men den kan du ta med en kniv. Nå skal det sies; vi er egentlig ikke pommes frites eller friteringsmennesker, men noen ganger i året er det godt med en biff og hjemmelaget pommes frites. Og fritto del mare, eller fritert sjømat er egentlig topp. Og siden vi friterer i jomfruolivenolje er det ikke direkte usunt. Og det meste av fettet lar vi jo renne av.
Til denne retten har vi også brukt gulrøtter og purre i små terninger og ringer. Som er blanchert i 1 minutt, og så fått putre med litt seterrømme.

Korndue, oppdelt480
Duene er delt opp i brystfileter hjerte, lever og krås. Skroget ble brukt til kraft. Halsinnholdet i midten; foran med bær, og bak med korn. Smakfulle bidragsytere.
Korndueretten2 480
Retten er lagt opp. Også hjerte, lever og krås er brukt, de får koke litt før de brunes lett. Kråsen kan være litt arbeidssom. Du må fjerne det tykke skinnet som som omslutter innholdet (som er småstein).

Skogdue med pommes alumette

Ingredienser:
2 duebryst pr. person (de er relativt små)
lever, hjerte og krås
3 poteter pr person
1 gulrot pr person
1 purre, det grønne
olivenolje, smør, salt og pepper
litt knust enebær
Slik gjør du:
Ungduer trenger ikke henge, de eldre må henge etter hodet noen dager. Ta ut brystfileten på duene etter at du har ribbet eller flådd dem. Lag potetstavene selv, eller kjøp ferdige i pose. Fritér dem. Stek grønnsakene lett i olivenolje, halvt av hvert, og ha i et par spiseskjeer seterrømme til slutt. «Stek inn» litt. Hjerte, lever og krås koker du noen minutter og bruner lett. (Kråsen må koke noe lenger, og det harde gule skinnet må fjernes.) Stek duebrystene slik du selv vil ha dem, i halvparten smør, halvparten olje, og skjær i skiver. Server med stekefettet (olivenoljen og smøret), krydderet setter god smak sammen med den lille kraften som brystfiletene gir fra seg under stekingen.

Print Friendly, PDF & Email