Skatevinge med erter

Den ene skatevingen er skåret fra resten av kroppen. Å flå av skinnet er egentlig en forholdsvis enkel sak, men en skarp kniv og en tang er godt å ha.

(Raja clavata) Piggskate er en bruskfisk i skatefamilien med 200 arter, hvorav flere fiskes kommersielt. Eng: Thornback ray, Ty: Nagelrochen, Fr: Raie bouclée, It: Razza chiodata, Sp: Arraizabala. Piggskaten er en buttsnutet, bredformet fisk med finner som likner vinger. Den har en rekke pigger på kroppen, og tre piggrekker på halen. Fargen er gul eller brunlig med små sorte flekker. Hannen blir inntil 90 cm, hunnen inntil 125. Den lever på bløtbunn mellom 20 og 300 meters dyp fra deler av Svartehavet, i Middelhavet og opp til Island og Kvitsjøen, og lever av mollusk, skalldyr og små fisker. Store eksemplarer kan gi kraftige elektriske støt. Den kalles både skate og rokke. Personlig synes jeg at bare ett av disse navnene skal være det offisielle: “One name for one fish”.  Det bør aldri være noe tvil om hvilken fisk eller art du inntar. Denne dagen tok vi den på enkleste måte; stekt med mandelpoteter og erter.

Skinnet på skaten må du bruke både kniv og tang for å få av. Med god erfaring fra forskjellige flyndrefisker gikk det ganske greit, men litt tid tok det. Det er selvfølgelig flere måter å gjøre det på; med en filétkniv, eller med et lite snitt og et håndkle til å dra av skinnet med. Men på en så stor fisk er det siste ganske tungt. Så et lite snitt og en god tang gjorde jobben enkel.
Så ble “vingen” delt i to; en del til kona, og en del til meg. Fantastiske “fileter” skivet fra naturens side, og veldig enkle å spise; glem fiskeben og kos deg med det velsmakende fiskekjøttet.
Så er det tid for å steke fisken; litt jomfruolje, salt og pepper fra kvern holder.
Fisken er snudd, litt kapers og litt mer olje er lagt i pannen. Klar for bordet. Fisken snur du når fiskekjøttet akkurat er gått over fra litt gjennomsiktig rosa til hvitt.

En helt enkel “hentefrafryserenmiddag”: mandelpoteter, opptinte og oppvarmede erter, og den deilige fisken som kanskje hadde fortjent et mer delikatessepreget tilbehør. Men dette var godt!

Print Friendly, PDF & Email